IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Ваньов: 2019 г. е успешна за фондовите борси

Срещата във Виена е поредната пиеса на надиграване между членовете на ОПЕК, смята финансовият анализатор

12:30 | 08.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инвеститорите се фокусират върху слуховете за случващото се между САЩ и Китай. Във вторник станахме свидетели на изказвате на американския президент Доналд Тръмп от началото на срещата на НАТО в Лондон, че не бърза да сключи търговска сделка до края на мандата си като президент, коментира Николай Ваньов, финансов анализатор, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

"В сряда се появи поредната порция новини от неназовани източници, че въпреки изострянето на тона на Тръмп преговорите продължават и първа фаза от сделката ще бъде приключена преди 15 декември. Възникна и търсене на швейцарския франк и японската йена, на облигации и други активи убежища. Инвеститорите се опасяват от неслучване на търговско споразумение", посочи Ваньов.

Финансовият анализатор отбеляза, че Федералният резерв на САЩ (Фед) е под натиск, въпреки че лихвените равнища в САЩ са запазени поне към този момент.

"От друга страна, в Европа всички очакват позицията на Кристин Лагард относно отрицателните лихви. Германците настояват за вдигане на лихвите", допълни той.

"Въпреки последния спад акциите като цяло отчитат успешна година", подчерта Ваньов.

Гостът коментира и значението на срещата на ОПЕК. Според него тя е поредната пиеса на надиграване на участниците от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Той подчерта и акцента върху първичното публично предлагане на компанията Saudi Aramco.

По повод 2020 г. анализаторът изтъкна, че основните банки дават разнопосочни прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още