IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниската безработица не успява да насърчи ръста на заплатите във Великобритания

След корекции спрямо инфлацията възнагражденията всъщност падат с 0,4% през трите месеца до края на юли

12:25 | 13.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-ниската безработица от над 40 години във Великобритания не е достатъчна, за да поддържа стандарта на живот на населението. Възнагражденията в Обединеното кралство растат с 2,1% на годишна база през трите месеца до края на юли, което е без промяна спрямо второто тримесечие и под пазарните очаквания, съобщава Bloomberg. След корекции спрямо инфлацията възнагражденията всъщност падат с 0,4%.

Възнагражденията, включително бонуси, растат с 1,4% само през юли.

Инфлацията във Великобритания е 2,9% на годишна база през август.

Данните подчертават дилемата пред Английската централна банка (АЦБ) за това, кога да повиши лихвите. Основната ставка е на рекордно ниско ниво от 0,25%, а членовете на Комисията по парична политика не са единодушни във възгледите си. 

Делът на безработните се понижава от 4,4 до 4,3%, което е най-ниското ниво от 1975 г.

По думите на управителя на АЦБ Марк Карни елементът на несигурност около Brexit пречи на фирмите да увеличат възнагражденията с по-бърз темп. Друга причина е слабата производителност на труда, както и практиката компаниите да ограничават ръста на заплатите, за да компенсират по-високите разходи за внос.

АЦБ заседава в четвъртък.

Данните на Националната статистическа служба показват още, че заетостта расте със 181 хил. до 32,1 млн. през трите месеца до края на юли. Безработните пък се понижават със 75 хил. до 1,46 млн., което е най-резкият спад от две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още