IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нивото на безработица в Австралия падна до 14-годишно дъно

Търсенето на работна ръка продължава да е силно, а ръстът в заплатите - слаб

14:22 | 20.01.22 г.
<p>
	Положителна тенденция е, че търсенето на работна ръка в страната продължава да е силно.<em> Снимка: <em>Carla Gottgens/Bloomberg</em></em></p>

Положителна тенденция е, че търсенето на работна ръка в страната продължава да е силно. Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Нивото на заетост в Австралия отбелязва ръст през декември, а безработицата е спаднала до най-ниското си ниво от 2008 г. насам, съобщава Ройтерс. Така пазарът на труда демонстрира сила, която би могла да помогне на икономиката да се справи с ръста в броя новозаразени с коронавирус.

Данните на Националната статистическа служба на страната показват, че заетостта през декември се е увеличила с 64 800 души. Резултатът е надминал пазарните очаквания за ръст от 43 400 души, като това показва продължение на рекордното увеличение от ноември от 366 хил. души.

Нивото на безработица се е свило до 4,2%. За сравнение, през ноември показателят се е равнявал на 4,6 на сто. Това е най-ниското ниво от август 2008 г., когато безработицата е достигнала 4%. Според статистическата служба, за да се открие резултат под 4%, то трябва да се проверят данните от 70-те години на миналия век.

Ръстът в заетостта обаче се ограничава заради омикрон щама, който изведе потребителите от магазините и ресторантите и внесе хаос в доставките поради разболелите се служители.

От друга страна, положителна тенденция е, че търсенето на работна ръка продължава да е силно – спадът в обявите за работа е бил незначителен през декември миналата година след серия от ръстове. Така увеличението за годината е от 33%.

В края на февруари предстои да бъде публикувана официалната статистика за ръста на заплатите през последното тримесечие, но очакванията са той да не е толкова голям. Последните данни показаха увеличение от едва 2,2% на годишна база спрямо 4,8% повишение в САЩ и 4,9% във Великобритания.

Това е основната причина, поради която централната банка на страната смята, че няма нужда от повишение на лихвите до 2023 г. от рекордно ниското им ниво от 0,1%, дори след като Федералният резерв на САЩ смята да затегне паричната си политика от март.

Пазарите залагат, че затягането в Австралия ще се случи доста по-рано, може би през май, като се има предвид устойчивостта на световния инфлационен натиск.

Следващата седмица предстои да стане ясно каква е била инфлацията в страната през последното тримесечие на миналата година. Някои икономисти очакват основната инфлация да се е ускорила до най-високото си ниво от 2009 г., достигайки 2,5 на сто.

Според главния икономист в Westpac Бил Евънс увеличение в лихвите може да има през август – това е значителна ревизия спрямо предишната прогноза за повишение през февруари 2023 г.

"Ревизията отразява много по-бързо от очакваното ускоряване на инфлацията и покачване на заплатите“, обяснява Евънс, който допълни, че сега прогнозира повишение от 15 базисни пункта през август, което ще бъде последвано от повторно покачване от 25 базисни пункта през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още