Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Нивото на безработица във Великобритания отново пада

Броят на работещите от ЕС в Обединеното кралство е нараснал с 58 000 годишно след три последователни години на спад

Нивото на безработица във Великобритания отново пада

Снимка: Архив Ройтерс

Нивото на безработица във Великобритания е спаднало до най-ниското си ниво от средата на 70-години, след като работодателите са побързали да наемат служители преди първоначалната дата за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), съобщава Ройтерс. Има обаче вече признаци, че Brexit започва да тежи на работните места.

През първото тримесечие безработицата в Обединеното кралство се е понижила до 3,8%, като това е най-ниската стойност от началото на 1975 г. Безработицата е намаляла с 65 хил. - най-много за последните над две години.

Още по темата

Нарастването на заетостта обаче се е забавило до 99 хил., което е доста под средната стойност от 135 хил., предвидени от проучване на Ройтерс сред икономисти.

Растежът на заплатите също губи инерция.

Британският пазар на труда остава като цяло устойчив на фона на приближаващия Brexit, като това подпомага домакинствата да продължават да потребяват.

Силата на пазара на труда във Великобритания стимулира по-бързото нарастване на заплатите, отколкото очакваше Английската централна банка (АЦБ). Това кара някои икономисти да смятат, че лихвените проценти могат да бъдат повишени по-бързо, отколкото инвеститорите прогнозират, след като несигурността около Brexit изчезне.

От АЦБ обявиха, че очакват в края на тази година увеличението на заплатите да бъде с 3%. Много хора във Великобритания обаче не са забелязали повишаване на жизнения си стандарт отпреди финансовата криза преди повече от десетилетие, а икономист, носител на Нобелова награда, каза във вторник, че Великобритания рискува да последва нарастването на неравенството в САЩ.

Данните показват също, че броят на работещите от ЕС в Обединеното кралство е нараснал с 58 000 годишно след три последователни години на спад. Броят на работниците извън ЕС в страната нараства по-силно със 124 хил. души.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Цената на златото достигна близо 6-годишен връх