IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нивото на безработицата смъкна шведската крона

В момента кроната се търгува на ниво от 10,78 шведски крони за евро

13:50 | 17.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Шведската безработица неочаквано остана на най-високото си ниво от четири години насам през миналия месец, като понижи нивото на кроната с 0,5% спрямо еврото. Това застраши плановете на Riksbank за повишаване на лихвените проценти около края на годината, посочва Bloomberg.

Септемврийското четене дойде с голямо предупреждение от неговите съставители, хвърляйки съмнения в надеждността на данните и върху способността на централната банка да прецени точното състоянието на икономиката преди следващата си среща за определяне на лихвените проценти. ш ш

Според шведската статистика процентът на безработица е 7,4% през септември, непроменен спрямо август и над прогнозата от 7,1%. В същото време тя предупреди, че са идентифицирани „недостатъци на качеството“ в части от данните.

По-конкретно, промяната в начина на събиране на данните през юни 2018 г. причини дефекти в качеството на събраната информация, уточняват от агенцията. Това означава, че „резултатът трябва да се тълкува с повишено внимание“, тъй като безработицата за септември е надценена и заетостта е леко подценена, казаха от службата.

Икономистът на Bloomberg Йохана Йенсон заяви, че шведският пазар на труда очевидно се влошава по-бързо, отколкото очакваше Riksbank.

„Въпреки че статистическата служба предупреди, че може да е надценила последния спад на заетостта има други признаци, че пазарът на труда се забавя“, каза Йенсон. „Броя на хората, които искат обезщетения за безработица, се увеличават и проучванията на компаниите посочват по-предпазливи планове за наемане на нова работна ръка. Това би трябвало да накара Шведската централна банка да спре плановете си за вдигане на лихвените проценти“, посочи тя.

„Каквото и да кажат за оценки или надценки, това, което виждаме, е циклично отслабване на пазара на труда“, каза Мартин Енлънд от Nordea. „Увеличението на лихвения процент наистина трябва да бъде на отложено на 100%“, добави още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още