IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия се отказа от по-високата 17-годишна цел за инфлацията

Решението изпрати кроната на петседмичен връх спрямо еврото

16:17 | 02.03.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Норвежкото правителство намали инфлационната цел на централната банка до 2% в петък, което пък повиши стойността на кроната, съобщава Ройтерс. По този начин страната промени политиката си в съответствие с ключовите си партньори, като се отказа от постигане на инфлация от 2,5%, заложена преди цели 17 години.

„Определянето на таргета на инфлацията трябва да е с перспектива и да бъдем гъвкави, така че целта да допринася за развитието и стабилността на производството и пазара на труда и да противодейства на натрупването на финансови дисбаланси“, се казва в изявление на норвежкото финансово министерство.

За сравнение Швеция, Великобритания, САЩ и Европейската централна банка целят инфлация от около 2%.
Пазарните играчи обаче са раздвоение дали промяната в таргета на инфлацията ще доведе до по-бързо покачване на основната лихва, пише Ройтерс. Кроната поскъпна с около 1,5%, достигайки петседмичен връх спрямо еврото на 9,5425 евро. 

„Новият регламент изяснява картината по отношение на паричната политика на Норвегия и подкрепя гъвкавия подход на централната банка по отношение на инфлацията“, коментира управителят на централната банка на Норвегия Ойстен Олсен. Освен това банката вярва, че новият таргет няма да доведе до значителни промени в провеждането на паричната политика.

Норвегия, която е производител на петрол и газ, въведе инфлационната си цел през 2001 г. в момент, когато очакваше големи приходи от своята енергийна индустрия.

„Този период отмина и вече няма убедителни аргументи за насочване към по-висок процент на инфлацията в сравнение с други страни“, каза норвежкият финансов министър Сив Йенсен.

Според главния икономист на най-голямата компания за финансови услуги в Норвегия DNB Керсти Хаугланд решението е изненадващо. От нейните думи става ясно, че пазарът смята, че централната банка ще повиши лихвените проценти с по-бързи темпове от преди, но че и все още не е ясно дали промяната на целта на инфлацията ще доведе именно до това.

През януари основната инфлация в Норвегия, коригирана спрямо цените на енергията и данъците, бе далеч под двете цели - на ниво от едва 1,1%.

Основният лихвен процент е рекордно нисък - 0,5%, а централната банка заяви, че има за цел да повиши разходите по заемите в края на 2018 г., когато икономическият растеж се ускори.

През декември Норвежката централна банка прогнозира, че основната инфлация ще нарасне до 2,1% до 2020 г. - последната година от прогнозния ѝ хоризонт.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още