IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия вдигна лихвите за втори път за последните шест месеца

За разлика от забавянето в по-голямата част от останалия свят, скандинавската икономика се радва на добър растеж

15:31 | 21.03.19 г.
<p>
	Сградата на Норвежката централна банка в Осло.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Норвежката централна банка в Осло. Снимка: Ройтерс

Норвежката централна банка повиши основния си лихвен процент за втори път от ноември насам и сигнализира, че може да има и допълнително затягане, съобщава Bloomberg. За разлика от забавянето в по-голямата част от останалия свят, скандинавската икономика се радва на добър растеж.

Основният лихвен процент в страната беше повишен с 0,25 пункта до 1%.

"Сегашната оценка на перспективите и баланса на рисковете предполага, че лихвите най-вероятно ще бъдат увеличени още през следващата половин година", се казва в изявление на управителя на банката Ойстен Олсен. Той посочи още, че „възходът на норвежката икономика изглежда по-силен от очакваното по-рано“.

Все пак от банката уточяват, че несигурността около развитието на глобалната икономика и ефектите от паричната политика предполагат предпазлив подход към определянето на лихвените проценти.

Повишаването на цените на петрола подкрепи икономиката на Норвегия, която е най-големият производител на петрол и газ в Западна Европа.

Така нареченият „континентален“ БВП на страната, който изключва петролния и корабоплавателния сектор, се очаква да нарасне с 2,7% през тази година и с 2,5% през 2020 г., сочат прогнозите на правителството от тази седмица.

Безработицата е под 4%, а инфлацията е над целта. Нещо повече, кроната като цяло е слаба въпреки икономическата сила на страната, което дава възможност на централната банка да повиши лихвените проценти, без да навреди на износа.

Силният растеж е в рязък контраст с останалата част от Европа и САЩ, където последните данни добавиха нови сигнали към признаците за глобално забавяне, което доведе до предпазливи ходове от страна на централните банки.

През септември лихвеният процент на Норвегия беше увеличен за първи път от 2011 г. насам.

Сред днешното решение на банката кроната поскъпна с 1,1% спрямо еврото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още