Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Норвежката ценрална банка започва от есента поредица от лихвени повишения

Първото учеличение ще бъде през септевмри

Норвежката ценрална банка започва от есента поредица от лихвени повишения

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Норвегия се подготвя за поредица от тримесечни повишения на лихвените проценти след лятото - ход, с който страната изпреварва по-голямата част от развития свят в кризисните политики, съобщава Bloomberg.

Норвежката централна банка ще повиши лихвите през септември, заяви гуверньорът Ойщайн Олсен. Той предложи банката да извършва повишение с 25 базисни пункта на всяко тримесечие през следващата година.

Предишните прогнози на банката, която остави основната лихва на нулево ниво, както се очакваше, сочеха за затягане през втората половина на 2021 г.

Ястребовият сигнал от Норвегия се очакваше на фона на признаците, че най-богатата скандинавска икономика се възстановява по-бързо от други държави. 

Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното „ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“.

Решението излиза по-малко от 24 часа след като Федералният резерв сигнализира за по-бърз темп на затягане на политиката, отколкото се очакваше.

Промяната в тона на Фед последва месеци на спекулации, че последните ръстове на инфлацията могат да бъдат нещо повече от само временни.

В Норвегия, където правителството използва най-големия в света суверенен фонд за стимулиране на икономиката, последните данни сочат, че настроението се възстановява със спадането на безработицата.

„Очакваме ускоряващите се темпове на икономическо възстановяване на страната да означават, че референтният процент ще достигне 1,5% до края на 2024 г. Основният въпрос беше колко повишения на лихвите ще направи банката тази година. Икономиката е готова да набере скорост това лято, тъй като правителството продължава постепенно да облекчава ограниченията“, коментира Йохана Янсон, скандинавски икономист.

Междувременно силната крона на Норвегия доведе до по-бавно покачване на цените, като основната инфлация спадна под целта на централната банка от 2% миналия месец. Банката отбеляза, че основната инфлация „се е забавила“. Но също така посочи ускорената глобална инфлация, която „създава несигурност“ относно бъдещия растеж на цените.

Норвегия е в процес на премахване на ограниченията заради Covid на фона на признаци, че пандемията изчезва. И все пак актуализация на националния график за ваксинации по-рано тази седмица показа възможни закъснения при имунизирането на населението на фона на очаквано намаляване на доставките от Pfizer Inc.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 5 месеца
Федералния даде сигнал,норвежците действат и вдигат лихвите .Да му мислят всичко които взимат кредити дългосрочно .Няма период в историята при който банките да не вдигнат лихвите при инфлация.Има ли инфлация започват да събират парите които са раздали чрез по-високи лихви.

Още от Новини
Американските компании са прибавили 534 хил. работни места през ноември