IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежката централна банка изненадващо понижи референтната си лихва до 0%

По-рано централните банкери изразяваха скептицизъм по отношение на нулевите лихви заради потенциалните щети, които могат да нанесат те на банките

15:26 | 07.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Odin Jaeger/Bloomberg</p>

Снимка: Odin Jaeger/Bloomberg

Централната банка на Норвегия намали основната си лихва до 0% и прогнозира най-лошото икономическо свиване след Втората световна война.

Norges Bank заяви, че тежестта на кризата от Covid-19 и историческото понижаване на цените на петрола означават, че е необходим екстремен политически отговор. Очаква се икономиката на Норвегия, която зависи от изкопаемите горива, да се свие с повече от 5% през тази година, информира Bloomberg. н н

„Активността в норвежката икономика рязко спадна в резултат на пандемията от коронавируса“, се казва в съобщение на институцията. „Спадът се усилва от силното въздействие на пандемията върху търговските партньори на страната и от резкия спад в цените на петрола“, заявиха още централните банкери.

От Norges Bank прогнозираха спад на БВП с 5,2% на годишна база през 2020 г., като през следващата година се очаква 3-процентов ръст.

Централните банкери в Осло вече прибягнаха до безпрецедентна серия от мерки през март, като намалиха с 1,25 процентни пункта основния лихвен процент на две спешни заседания. Norges Bank също добави евтини банкови заеми и валутни интервенции в своя арсенал.

Кари Дю-Андресен, главен икономист в Handelsbanken, заяви, че съкращението има смисъл на фона на "исторически дълбокия спад", пред който сега е изправена икономиката на Норвегия.

„Според нас това е последното действие на банката  от гледна точка на намаляването на лихвите“, казва Йохана Жансон от Bloomberg Economics. „Norges Bank възнамерява да поддържа функционирането на финансовите пазари, но от правителството ще зависи да засили икономиката, след като пандемията отмине“, добави тя.

Икономическите щети от двойната криза принуждават правителството да изтегли рекордни средства от Фонда за богатство на Норвегия в размер на 1 трилион долара.

Намаляването на лихвените проценти в четвъртък беше още по-изненадващо предвид предишните сигнали, че централните банкери са скептично настроени към нулеви и ниски нива на лихвите заради потенциалните щети, които могат да нанесат те на банките. Но Norges Bank заяви, че екстремната политика сега може да предотврати още по-лошата икономическа криза.

„Ниските лихвени проценти не могат да попречат на коронавируса да окаже значително влияние върху норвежката икономика, но могат да помогнат за намаляване на спада. Тъй като ситуацията се нормализира, ниските лихви ще подкрепят по-бързото възстановяване на дейността. Това може да намали риска от рязкото повишаване на безработицата", заявиха от банката.

Управителят Ойстън Олсън заяви, че основната лихва на банката „най-вероятно ще остане на това  ниво за известно време напред“. „Не предвиждаме по-нататъшно намаляване на лихвените проценти“, добави той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още