IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежката централна банка понижи с половин процентен пункт основната лихва

Регулаторът сигнализира, че ще предприеме допълнителни облекчения

11:30 | 13.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Норвегия понижи с половин процентен пункт основния си лихвен процент като извънредна мярка за справяне с негативните икономически ефекти от пандемията от коронавирус и сигнализира, че може да последват нови понижения, съобщава Bloomberg.

 „По-ниският лихвен процент не може да попречи на разпространението на коронавируса да окаже значително влияние върху норвежката икономика, но може да намали спада и да смекчи риска от по-трайни ефекти върху производството и заетостта“, посочват от банката в петък. 

Норвежката крона, която претърпя драматична разпродажба по-рано през седмицата, се възстанови, след като централната банка обяви мерките си за подкрепа, като повиши с 1,6% стойността си спрямо еврото. Но въпреки това валутният курс остава исторически нисък.

Намалявайки референтния лихвен процент до 1% от 1,5%, Норвежката централна банка заяви, че „следи внимателно следи развитието и е готова да направи по-нататъшно намаляване на лихвите“. От регулатора сигнализираха за по-нататъшно намаление с 25 базисни пункта през третото тримесечие в нова си прогноза за лихвите.

Чрез мерки, насочени конкретно към банките, Норвегия ще намали също така наречения антицикличен капиталов буфер до 1% от 2,5%, за да насърчи индустрията да продължи да отпуска заеми за бизнеса.

норвегия норвегия

Политиците в Норвегия се надпреварват да защитят своята икономика, силно зависима от петрола и търговията, от опустошенията, причинени от пандемията от коронавирус и срива в цените на петрола. Някои икономисти предупреждават, че наближава рецесия и инвеститорите изоставят норвежката крона на фона на разпространяващата се паника.

Броят на случаите на заразени с коронавирус в Норвегия надхвърли 600 случая, което доведе до временно затваряне на училищата.

Норвежкото правителство е готово да представи пакет от стимули по-късно в петък, като мерките се очаква да варират от нови правила за трудовия пазар до усилия за подпомагане на авиокомпаниите.

През втората половина на миналата година Норвежката централна банка повиши лихвите, за да подпомогне ръста на икономиката. Огромното петролно богатство на нацията, което спомогна за изграждането на Норвежкия суверенен фонд на стойност 1 трилион долара, като цяло помогна на страната да преодолее повечето глобални негативни тенденции, но според властите все още остава неясно как Норвегия ще се справи с настоящата криза.

Преди това други централни банки облекчиха паричната политика, включително Федералният резерв на САЩ и Английската централна банка. Европейската централна банка също побърза да помогне на слабата икономика заради коронавирусната криза с всеобхватен пакет от мерки. Тя обаче не промени ключовите си лихви.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още