IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежката централна банка потвърди вдигането на лихвите през септември

Повторното отваряне на обществения живот е довело до значителен ръст на активността, а безработицата е спаднала допълнително

13:13 | 19.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Както се очакваше от анализаторите, норвежката централна банка (Norges Bank) остави основния си лихвен процент непроменен на ниво от 0,00%, но в същото време потвърди първото повишаване на лихвения процент, обявено през юни и планирано за септември.

„Според текущата оценка на комитета за перспективите и баланса на риска основният лихвен процент най-вероятно ще бъде повишен през септември", каза управителят на банката Ойстайн Олсен.

Около 12:00 ч. българско време норвежката крона се търгуваше на ниво от 8,9844 крони за долар. Валутната двойка ще срещне следващата значителна съпротива при върха за 2021 г. от 20 юли - равнището 9,1038. Следващата подкрепа е дъното, достигнато на 18 август 2021 г. при ниво 8,3624.

Централните банкери отбелязаха, че повторното отваряне на обществения живот е довело до значителен ръст на активността, а безработицата е спаднала допълнително. 

Междувременно все още има несигурност относно развитието на пандемията и нейното въздействие върху норвежката икономика. В същото време базовата инфлация е намаляла и е под целта от 2%.

Централните банкери заявиха също така, че ниските лихвени проценти намаляват риска от затвърждаване на безработицата на високо ниво и спомагат за връщане на инфлацията към целта, но предупредиха, че също така могат да увеличат риска от натрупване на финансови дисбаланси.

В бъдеще прогнозата за лихвения процент в общи линии е в съответствие с Доклада за паричната политика през юни 2021 г., който посочва постепенното покачване на лихвите от есента на 2021 г.

Задвижваният от потребителите икономически отскок в Норвегия укрепи ястребовите позиции на банкерите. Икономиката се е увеличила с 1,6% през второто тримесечие, което е два пъти повече от прогнозирания през юни ръст, според анкетирани от Bloomberg икономисти. Индустриалното доверие се засили до най-високото си ниво от 2007 г. насам през тримесечието.

В подкрепа на перспективите за увеличаване на лихвите е и фактът, че норвежката крона е по-слаба от прогнозата на централната банка и е най-лошо представящата се основна валута през последните 3 месеца.

И макар че делта вариантът на коронавируса породи опасения за по-слаб икономически растеж на някои от търговските партньори на Норвегия, страната остава устойчива на новите огнища. Норвегия замени през миналия месец САЩ като нов лидер в класацията за устойчивост спрямо Covid на Bloomberg.

През миналата седмица правителството заяви, че ще получи един милион допълнителни дози от ваксината на Moderna чрез сътрудничество с Европейския съюз, което ще му позволи да завърши пълната ваксинация за всички възрастни през първите две седмици на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Varfor
преди 2 години
Норвегия, Чехия, Румъния... скоро и тук.И да видим с имотния балон покрай ниските лихви на ипотеките какво чудо ще се заформи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още