Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Нов пик на молбите за помощи при безработица в САЩ, но и исторически ръст на БВП

Въпреки окуражаващите новини за ваксините новите случаи на коронавирус накараха икономистите рязко да понижат прогнозите си за растеж

Нов пик на молбите за помощи при безработица в САЩ, но и исторически ръст на БВП

Снимка: Bloomberg

Броят на американците, които са подали за първи път молби за обезщетения при безработица, се е увеличил още повече миналата седмица, което предполага, че експлозията от нови случаи на COVID-19 и бизнес ограниченията стимулират съкращенията и подкопават възстановяването на пазара на труда, пише Ройтерс.

Новите молби за държавни помощи при безработица възлизат на сезонно коригирани 778 000 за седмицата, приключваща на 21 ноември, в сравнение със 748 000 през предходната седмица, съобщиха от Министерството на труда. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 730 000 заявления през последната седмица.

САЩ бяха поразени от нова вълна от коронавируса, като ежедневните случаи надвишават 100 000 от началото на ноември. Над 12 милиона души са заразени в страната.

Респираторното заболяване е убило над 257 000 американци, а хоспитализациите растат, което кара щатските и местните правителства да въведат редица ограничения върху социалния и икономическия живот през последните седмици, което увеличи молбите за помощи над пика им от 665 хил. през голямата рецесия 2007-2009 .

Молбите за помощи при безработица спаднаха от рекордните 6,867 милиона през март, тъй като около 80% от хората, временно съкратени през март и април, бяха наети на работа, възстановявайки растежа на работните места през последните шест месеца.

Други данни на Министерството на търговията потвърдиха историческия темп на икономическа експанзия през третото тримесечие. Брутният вътрешен продукт е нараснал с неревизирани 33,1% на годишна база, обяви правителството.

През второто тримесечие икономиката се сви с 31,4%, най-дълбокия спад, откакто правителството води статистика от 1947 г.

Но фискалните стимули на държавата скоро приключват и се очаква нов спасителен пакет едва след като новоизбраният президент Джо Байдън положи клетва на 20 януари.

Прогнозата за растеж за четвъртото тримесечие е той да е под 5% на годишна база. Въпреки окуражаващото развитие при ваксините новите случаи на коронавирус в началото на студения сезон накараха икономистите рязко да понижат прогнозите си за растеж на БВП за първото тримесечие на 2021 година.

Goldman Sachs намали прогнозата си до 1% от 3,5%. JPMorgan очаква БВП да се свие с темп от 1% през тримесечието между януари и март.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Потребителските цени в ЕС са се увеличили с 0,3% на годишна база през декември