IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов рекорден спад на потребителските настроения в САЩ заради инфлацията

Доклад на Мичиганския университет предвижда край на силната серия увеличения на заплатите, която омекотява донякъде инфлационния удар върху домакинствата

18:18 | 27.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителските настроения в САЩ се влошават допълнително в края на май до ново десетилетно дъно на фона на ескалиращите опасения относно ускорената инфлация, които помрачават икономическите перспективи, съобщава Bloomberg. 

Индексът на потребителските настроения на Университета в Мичиган за май се понижава до 58,4 пункта от преди това отчетените през месеца 59,1 пункта, показват публикувани в петък данни. През април нивото на показателя беше 65,2 пункта.

Домакинствата в САЩ се оказаха особено песимистични в своите краткосрочни и дългосрочни перспективи за икономиката. Показателят за текущите условия се понижава до 13-годишно дъно от 63,3 пункта, докато индексът за очаквания на потребителите спада до 55,2 пункта.

Потребителите очакват цените да се повишат с 5,3% през следващата година, задържайки се близо до максимума за последните четири десетилетия. В същото време потребителите виждат годишен темп на ценовия ръст от 3% през следващите от 5 до 10 години.

„Този ​​скорошен спад беше до голяма степен предизвикан от продължаващите негативни възгледи за текущите условия за закупуване на жилища и дълготрайни стоки, както и бъдещите перспективи на потребителите за икономиката, главно поради опасенията за инфлацията“, коментира Джоан Су, който отговаря за проучването на Мичиганския университет.

сащ сащ

Индексът за условия за закупуване на дълготрайни стоки пада през май до най-ниското си ниво в статистическата история.

Инфлацията изпреварва нарастването на заплатите, оказва натиск върху финансите на американците и оставя по-малко дискреционни приходи след покриване на по-високите разходи за храна и гориво. И въпреки че работниците се радват на силен пазар на труда, има признаци, че увеличението на заплатите е достигнало своя връх.

Друго проучване показа, че коригираните спрямо инфлацията потребителски разходи са се повишили през април с най-бърз темп за последните три месеца.

Президентът Джо Байдън и колегите му демократи отчаяно търсят начини да охладят инфлацията преди междинните избори по-късно тази година, като до момента американците остават разочаровани от усилията им.

Индексът на одобрение на правителствените политики за борба с инфлацията падна до най-ниското си ниво от 2014 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още