IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия изненадващо намали лихвата с 50 базисни пункта

Едва за трети път в историята си регулаторът осъществява подобно мащабно свиване

09:18 | 07.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Централната банка на Нова Зеландия зашемети пазарите в сряда, като намали официалната основна лихва (OCR) с по-голяма от очакваното ставка - с 50 базисни пункта. Същевременно регулаторът изрази готовност да поддържа тази политика за по-дълго време на фона на нарастващите икономически рискове, предава Ройтерс.

Новозеландската централна банка (RBNZ) сви лихвата до рекордно ниското ниво от 1%, като изпрати кивито надолу до цени, последно наблюдавани в началото на 2016 г., като същевременно доходността по облигациите спадна до най-ниските нива за всички времена.

Пазарите заложиха за по-нататъшни съкращения на лихвите, тъй като централните банки по света се опитват отчаяно да се противопоставят на забавяне на икономиките.

„Това беше зашеметяващо решение“, казва пред Ройтерс главният икономист на Westpac Доминик Стивънс, като отбеляза, че лихвите са били намалявани с 50 базисни пункта само при три други случая в историята на банката.

„RBNZ изглежда се опитва да изпревари кривата с днешния ход“, добавя той. „Предвид ясната готовност на Комитета по паричната политика да намали ставките още и мнението ни, че в близко бъдеще ще има икономическо понижение, сега очакваме намаляване с 25 базисни пункта и през ноември“.

Агресивният ход се случва само няколко дни, след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп официално обяви Китай за валутен манипулатор в рамките на драматична ескалация на търговската война между Китай и САЩ.

„Комитетът за парична политика се съгласи, че е необходима по-ниска основна лихва, за да продължи да постига целите си за заетост и инфлация“, се казва в съобщението на RBNZ.

„Ръстът на БВП се забави през последната година, а насрещните ветрове нарастват. При липса на допълнителни парични стимули заетостта и инфлацията вероятно ще се отдалечат спрямо нашите цели".

Централната банка понижи лихвата с 25 базисни пункта и през май, тъй като международните търговски напрежения помрачиха перспективите за растеж. Дотогава основният лихвен процент в страната не беше променян от ноември 2016 г. Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че тази седмица понижението ще е с четвърт процент.

Самата RBNZ прогнозира, че има около 1 на 3 шанс за още едно свиване на лихвата до края на годината и не вижда шанс за повишаване поне до края на 2021 г. 

Ходът на Нова Зеландия следва намаляването на ставките на редица други централни банки, които бяха принудени да прилагат повече стимули, тъй като опасенията за икономиките растат на фона на разширяването на фронта на търговския спор между САЩ и Китай. 

През миналата седмица Федералният резерв на САЩ намали лихвените проценти за първи път от десетилетие насам, а централната банка на Австралия направи това и през юни, и през юли.

Изненадващо силните данни за заетостта в Нова Зеландия през тази седмица потушиха част от песимизма, макар че водещите индикатори показват, че растежът ще остане под натиск, тъй като предприятията са изправени пред трудни времена.

Бизнес перспективите в Нова Зеландия достигнаха 11-месечно дъно през юли, а потребителското доверие също спадна. И макар растежът на БВП да се покачи леко през първото тримесечие, до голяма степен наборът от слаба фабрична активност в глобален аспект, отслабваща търговия и финансовите резултати на компаниите сочат за недотам добри перспективи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още