IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия одобри второ поредно голямо повишение на лихвите

В момента лихвите не стимулират икономиката, посочи гуверньорът на централната банка на страната Ейдриън Ор

09:06 | 25.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Нова Зеландия одобри второ поредно голямо лихвено повишение в размер на 50 базисни пункта (б.п.) и прогнозира допълнително агресивно затягане на паричната политика с цел озаптяване на инфлацията, пише Bloomberg.

Комисията по парична политика към банката завиши лихвата от 1,5% до 2% в сряда в съответствие с очакванията на 19 от 22 икономисти, анкетирани от медията. Според прогнозите на банката показателят ще се равнява на поне 3,25% тази година, а през следващата ще достигне връх от 4%. За сравнение - прогнозите през февруари предвиждаха връх от 3,53% през 2024 г. От второто тримесечие на 2024 г. се очаква основната лихва постепенно да започне да намалява.

Нова Нова

"Продължава да е подходящо да се затягат паричните условия, за да се поддържа ценовата стабилност и да се подкрепи максимално устойчивата заетост", посочват от банката.

Днешното увеличение поставя новозеландския регулатор начело на световната тенденция за затягане на паричните условия.

Това е и първият път, в който финансовата институция пристъпва към последователни повишения от 50 б.п., откакто бе въведена основната лихва през 1999 г. Така затягането от октомври насам е в размер на 175 б.п.

Съществува риск обаче от твърде бързи ходове, които може да забавят икономиката на фона на високите лихви, които ограничават потребителското търсене и активността на имотния пазар.

"Банката все още не смята, че е приключила с ръстовете от 50 б.п. и бе доволна да сигнализира това днес", каза Шарън Золнър, главен икономист за Нова Зеландия в ANZ Bank. Тя прогнозира подобен ход и на заседанието през юли, докато централната банка посочи, че ще се върне към увеличенията от 25 б.п. след това, тъй като икономическата инерция ще започне да се забавя.

Управителят Ейдриън Ор заяви по време на пресконференция, че лихвите са достигнали неутрално равнище, което не стимулира икономиката.

"Бихме казали, че паричните и финансовите условия като цяло в момента са поне неутрални, ако не и затегнати", каза Ор. "Реалните лихви, които хората получават, са значително над основната", допълни банкерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още