IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия остави основната лихва на ниво от 2,5%

Централната банка на островната страна очаква инфлационния натиск да се засили през 2014 г., достигайки трайно целевото равнище от 1,3%

10:10 | 12.12.13 г.
Нова Зеландия остави основната лихва на ниво от 2,5%

Централната банка на Нова Зеландия запази основната си лихва на ниво от 2,5% късно в сряда и отчете все по-малката нужда от стимули на фона на набиращата скорост икономика, пише WBP Online.

Според официалното изявление на банката настоящата парична политика е излишно "да се поддържа при сегашното ниво на парични стимули с оглед на икономическите перспективи".

"Продължаването на фискалната консолидация и високият обменен курс на новозеландския долар частично ще компенсират силата на вътрешното търсене", посочват в доклада си от институцията.

Очакванията на централните банкери са инфлационният натиск да се засили през 2014 г., достигайки трайно целевото равнище от 1,3 на сто.

"Обхватът и времетраенето на този натиск ще зависи до голяма степен от движенията в обменните курсове, промените в цените на суровините, както и от степента, до която инерцията на пазара на жилища се разпростира върху по-широките разходи", отбеляза гуверньорът на банката Греъм Уилър.

Инфлацията в Нова Зеландия нарасна до 1,4% на годишна база през предходното тримесечие спрямо отчетения ръст от 0,9 на сто през предходните три месеца.

"Въпреки че значителна част от увеличението на инфлацията дойде от специфични продукти, като бензина и тютюневите изделия, има признаци, че базисната инфлация започва да се покачва, което отразява засилващия се натиск върху търсенето", добавят още централните банкери в отчета си.

Уилър смята, че скъпият новозеландски долар ще изгуби позиции в краткосрочен план, но ще остане над историческите равнища.

"Високият обменен курс е насрещен вятър за сектора на търгуемите стоки и банката не вярва, че тази перспектива е устойчива в дългосрочен план", отбеляза още гуверньорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още