IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата програма за покупка на активи на АЦБ среща проблеми в самото начало

Пенсионните фондове и застрахователните компании отказват да продават британски ДЦК на централната банка

10:25 | 10.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Новата програма за покупка на активи на Английската централна банка (АЦБ) среща проблеми още във втория си ден на действие, тъй като пенсионните фондове и застрахователните компании, страдащи от задълбочаваща се криза с финансирането, отказват да продават британски държавни ценни книжа (ДЦК) на централната банка, посочва Financial Times.

Инвеститорите отхвърлиха опита на АЦБ да купи дългосрочни правителствени облигации за 1,17 млрд. лири, въпреки че получиха цени, значително по-високи от пазарните, и предложиха да продадат такива за 1,12 млрд. лири.

През миналата седмица гуверньорът на АЦБ Марк Карни представи широк пакет от парични мерки, насочен към предпазване на икономиката от очаквано забавяне след решението на британците да напуснат Европейския съюз (ЕС). Мерките изненадаха финансовите пазари със своята широчина и доведоха до допълнително понижение на доходността по правителствените облигации, тъй като инвеститорите заложиха, че стимулите за икономиката ще останат с години.

Недостигът при аукциона от вторник предизвика рязък спад на доходността по британските ДЦК, като инвеститорите повдигнаха въпроса дали АЦБ ще може да намери достатъчно желаещи продавачи, за да изпълни своята възобновена схема за количествени облекчения за 70 млрд. лири.

Представители на централната банка са уверени, че бъдещите аукциони ще бъдат изпълнени напълно и посочват, че недостигът сега е малък и че търговията на пазарите през август е слаба.

Въпреки това инвеститорите считат, че АЦБ ще срещне същия проблем на своя следващ търг за дългосрочни британски ДЦК, тъй като пенсионните фондове се борят с големи несъответствия при финансирането.

Доходността по бенчмарковите 10-годишни ДЦК спадна от 2% до ново дъно от 0,56% от началото на годината, с което отвори рекордни дефицити в британските пенсионни схеми, които използват доходността по облигациите, за да изчисляват задълженията си.

Комбинираният недостиг на близо 6 хил. частни пенсионни схеми нарасна до нов връх от 408 млрд. лири през юли от 383,6 млрд. лири през юни, сочат данни на Pension Protection Fund.

Преди АЦБ да обяви решението си миналата седмица някои анализатори посочиха, че фокусът върху покупките на ДЦК с по-къс матуритет ще бъде по-ползотворен.

Разпродаването на книжа с по-дълъг срок и купуването на книжа с по-къс матуритет би било обратното действие спрямо програмата на Фед „Operation Twist“ от 2011 г. и би могло да намали доходността по по-краткосрочните ДЦК.

Повече за количествените улеснения на АЦБ можете да научите от видеото

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още