Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Новата заплаха за инвеститорите са "петте крехки икономики"

Призракът на "глобалнатa зараза" се задава от Бразилия, Индонезия, Индия, Турция и Южна Африка, смята анализаторът Алън Ръскин

Забравете БРИКС. Това, което всъщност притеснява инвеститорите сега са "петте крехки икономики". Задава се призракът на "глобалнатa зараза" от Бразилия, Индонезия, Индия, Турция и Южна Африка. Подобно становище изрази Алън Ръскин, глобален макро стратег в Deutsche Bank.

Изразът "петте крехки икономики" бе използван за първи път от анализатора от Morgan Stanley Джеймс Лорд през август, припомня CNBC. От тогава насам фразата се прилага все по-често относно развиващите се пазари, които взети заедно съставляват около 7% от световната икономика.

Растежът на разходите за наемане на работници в "крехките пет" изтегли от пазарите много чуждестранни компании, които се преориентираха към по-привлекателни дестинации. Логично, това забави износа и ограничи икономическия растеж.

Още по темата

Четири от петте валути на страните от групата бяха подложени на масирани разпродажби след сигналите, че Федералният резерв на САЩ планира ограничаване на мащабните си стимулира за икономиката. Количествените улеснения означават лесна ликвидност за инвеститорите, като развиващи се пазари умело се възползват от това. Притесненията, че Фед ще изтъни програмата си обаче принудиха инвеститорите са изтеглят капиталите си.

"Количествените улеснения доведоха до засилване на паричните потоци в някои развиващите се икономики, както и до освобождаване на финансовите условия, покачване на заплатите и разширяване на дефицитите по платежните баланси", заяви Стивън Кинг, главен икономист в HSBC.

"Бразилският реал сега се движи според стратегията "купи днес, продай утре" заради опасенията, че повишаването на лихвените проценти може да удари икономиката на страната", смята Дейвид Блум, глобален ръководител на чуждестранните валутни стратегии в HSBC. По-рано този месец рейтинговата агенция Moody's понижи перспективата пред Бразилия от "положителна" до "стабилна" поради прогнозите за забавяне на растежа в една от най-експортно ориентираните икономики в света.

"Има различни степени на нестабилност между петте валути на страните и инвеститорите трябва да внимават в стратегиите си спрямо всяка от тях", предупреди Блум. "Южноафриканският ранд и турската лира вече паднаха достатъчно, за да достигнат точката, в която са по-привлекателни", допълни още той.

"Дефицитите по текущата сметка се случиха преди пет години, но сега ликвидността пресъхва, което провокира продажби", каза още експертът. "Хубавото на платежния баланс е, че той винаги се балансира, но как и на каква цена за валутата?", запита лаконично Дейвид Блум.

"Ситуацията при "крехките пет" показва как централните банки понякога са по-малко силни в собствената си икономика в сравнение с Фед", заяви от своя страна Луис Коста, стратег в Citi. "Приливът повдига всички лодки и дори изключително уязвимите валути, както се случва при южноафриканския ранд и турската лира. То няма нищо общо с това, което техните централни банки правят ", каза още Коста.

И все пак се притесненията за "крехките пет" са далеч от своя край. "Тези валути ще бъдат изправени пред нови разпродажби, ако налице е допълнителен шок, като нов правителствен блокаж в САЩ", предупреди Дейвид Блум.

По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Дефицитът на САЩ в търговията със стоки отчита нов рекорд през август