IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови почти 680 хил. безработни германци през второто тримесечие

От Института Ifo също понижиха своята прогноза за икономическото възстановяване на страната, но смятат, че най-лошото приключи

14:56 | 01.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската безработица се повиши през юни, а един от водещите институти за икономически изследвания в страната предупреди за по-бавно икономическо възстановяване от пандемията от коронавирус.

Броят на загубените работни места само през второто тримесечие на годината в страната е 678 000. Така общият брой на безработните остава малко под 3 милиона, праг, който не е прекрачван от 2011 г. насам. Все пак повече съкращения бяха предотвратени от щедрата държавна програма за запазване на работните места, завиха от Федералната агенция по труда сряда, цитирани от Bloomberg. Коефициентът на безработица в страната е на ниво от 6,4% през юни. г г

От своя страна институтът Ifo, който преди пет седмици прогнозира икономическо възстановяване от над 10% през следващата година, рязко понижи прогнозите си до ръст от 6,4%. След като икономиката се сви с 2,2 процента през първото тримесечие на 2020 г., икономическият ръководител на Ifo Тимо Волмерсхаузер оценява срива през второто тримесечие на минус 11,9 процента. "Отсега нататък постепенно отново ще вървим нагоре", заяви обаче той тази сряда. През третото тримесечие ще има ръст от 6,9%, както и 3,8% през четвъртото тримесечие. На годишна база брутният  вътрешен продукт (БВП) ще се свие с 6,7% тази година и ще нарасне с 6,4% през следващата - при условие, че няма втора вълна на заразата. 

Въпреки че домакинствата започнаха да харчат отново и продажбите на дребно се повишиха през май,  скорошно проучване на Асоциацията на германските индустриални и търговски камари показа, че една на всеки две компании не очаква да възобнови напълно операциите си преди следващата година.

Броят на работещите на намалено работно време спадна до 6,7 милиона през юни спрямо 7,3 милиона от предходния месец. Секторите на хотелиерството, транспортът и търговията на дребно регистрираха едни от най-големите спадове, след като мерките за борба за коронавируса бяха наложени в страната, а броят на хората пуснати в отпуск в сектора на промишлеността продължава да нараства, показва отделен доклад.

Докладът за индекса на мениджърите по поръчките отчете забавяне в спадовете на фабричната продукция и новите поръчки, тъй като все повече предприятия започнаха да увеличават операциите си. Но тъй като много производители все още работят доста под пълния си капацитет, темпът на съкращаване на работните места остана сред най-бързите след финансовата криза преди десетилетие.

Политиците предупредиха, че предстои труден период. От Международната организация на труда заявиха във вторник, че загубените работни места в кризата досега няма да бъдат напълно възстановени през втората половина на годината, дори при най-оптимистичните прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още