IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови реформи трябва да засилят икономиката на китайските селски райони

Пекин предвижда увеличаване на производството на редица селкстостопански продукти, както и стимулиране на вноса на други, за които има недостиг на местния пазар

09:04 | 20.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс Архив</em></p>

Снимка: Ройтерс Архив

Китай планира да задълбочи реформите в селскостопанския сектор, за да подсили своята икономика в селските райони, съобщава Ройтерс, позовавайки се на изявление на местното правителство, публикувано в китайския държавен вестник. 

Въпросното изявление идва на фона на икономическите данни за 2018 г., които регистрират най-слабия растеж от последните 28 години, като причината се корени в продължаващата търговска война със САЩ.

„При сложната ситуация на засилване на натиска върху икономиката и дълбоките промени във външнополитическата обстановка е от особена важност да се свърши добра работа в селското стопанство и селските райони“, се посочва в изявлението.

С това се потвърждава стратегията за модернизиране на селските райони, която беше представена още през 2017 г., като основната идея е да се подобрят доходите и жизнения стандарт на населението от въпросните райони.

От Пекин също така подчертават плана за увеличаване на производството на соя в страната, макар да не се представят допълнителни подробности по този въпрос.

През последните години Китай продължава да преразглежда структурата на производството на основните селскостопански култури, като намалява подкрепата за царевицата след силното увеличаване на запасите от този продукт, като се стреми да насърчава повече засаждането на маслодайни култури, чиито семена се внасят от други страни.

Тази цел изглежда още по важна на фона на натиска от САЩ, които целят именно стимулиране на доставките на американски селскостопански продукти за Китай, с което се ограничава стимула за местното производство.

Пекин разглежда и помощите при отглеждането на рапица в басейна на река Яндзъ, както и стимулиране на вноса на онези продукти, за които има недостиг на местния пазар.

„Сега фокусът е върху запазването на производствения капацитет под формата на висококачествено земеделски земи и използването на международния пазар за компенсиране на производствените дефицити“, споделя Ивън Роджърс Пей, анализатор в China Policy.

Публикуваното изявление също така очертава плановете за ускоряване при разработването на нова система на субсидиране на земеделските стопанства и по-нататъшното овладяване на контрабандата на селскостопанските продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още