IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови статистически данни подкрепят прогнозите за икономическия ръст на САЩ

Поръчките на дълготрайни стоки се покачват, расте и потребителското доверие в страната

21:27 | 27.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Нови статистически данни подкрепят прогнозите за икономическия ръст на САЩ

Неочакван ръст на поръчките на дълготрайни стоки през април, ръст на потребителското доверие през май и разширяването на сектора на услугите през май са само част от статистическите данни, които подкрепят прогнозите за продължаващ ръст на американската икономика, пише Reuters.

Според данните през април поръчките на дълготрайни стоки (от тостери до самолети) са се повишили с 0,8% на месечна база. Търговското министерство ревизира в посока нагоре и данните за март и ръстът вече е в рамките на 3,6 на сто.

Статистиката показва, че се повишават поръчките на електрическо оборудване, метални изделия, стоки, произвеждани от отбранителния комплекс, и транспортни съоръжения. Поръчките на капиталовите стоки, които не са свързани с отбрана (с изключение на самолетите), обаче намаляват с 1,2%. През март тази категория стоки записа ръст от 4,7%, което е най-рязкото повишение от ноември 2013 година насам.

В същото време потребителското доверие в САЩ расте до 83 пункта през май, спрямо 81,7 през април. Причината е по-добрите очаквания на домакинствата за развитието на трудовия пазар в страната. Прогнозите са, че повишеното доверие ще донесе и ръст на потреблението.

Отделен доклад отбелязва ръста на цените на жилищата в страната и през март, макар и темпото леко да се забавя.
Спрямо март 2013 година имотите в 20 големи града на САЩ поскъпват с 12,4 на сто.

Тези статистически данни подкрепят r възходящото движение на американските борси днес. S&P 500 е на път да постави нов рекорд на стойността си. Към 21:15 часа стойността му е малко над 1 909 пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още