Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Новият гуверньор в Чехия може да смени лихвената политика

Напоследък Алеш Михл многократно гласува против повишаването на лихвените проценти

Новият гуверньор в Чехия може да смени лихвената политика

Снимка: Bloomberg LP

Икономистът Алеш Михл ще бъде новият президент на Чешката национална банка (CNB). В сряда президентът Милош Земан назначи 44-годишния икономист за наследник на Иржи Руснок, чийто мандат изтича в края на юни след шест години. Михл е член на Съвета на централната банка от края на 2018 г.

Наблюдателите смятат, че е вероятно курсът на паричната политика да се промени. За разлика от мнозинството от колегите си в Съвета на националната банка, Михл напоследък многократно гласува против повишаването на лихвените проценти. За да се пребори с ускоряващата се инфлация, банката повиши основния лихвен процент до 5,75% - най-високото ниво от 1999 г. насам.

Още по темата

През април потребителските цени в Чешката република се повишиха с 14,2% на годишна база. Причината за това е, наред с другото, повишаването на цените на енергоносителите поради войната в Украйна. Чешката република има собствена валута - крона, но при присъединяването си към ЕС през 2004 г. пое ангажимент да въведе еврото в дългосрочен план.

В Чешката република президентът назначава членовете на Националния банков съвет и председателя на централната банка на своя отговорност. Михл е учил в Икономическия университет в Прага и е бил анализатор в Райфайзенбанк и съветник на бившия популистки ръководител на правителството Андрей Бабиш. Автор е на няколко книги и на редовна рубрика във вестник.

44-годишният Михл заяви след назначаването си, че основната му цел ще бъде да върне инфлацията към целта на банката от 2% от пика от 15%, който той и централната банка очакват през лятото. Това ще бъде процес, който според него ще отнеме две години.

Той обаче заяви, че по-високите лихвени проценти не са средство за защита, като се има предвид, че инфлацията се определя главно от цените на енергоносителите.

„Очаквам лихвените проценти да бъдат на ниво (когато поема поста през юли), което е достатъчно, за да укротят инфлацията, движена от търсенето", каза той.

„Очаквам на първото заседание, което ще водя през лятото, да предложа стабилност на лихвените проценти за известно време. Ще оценим въздействието на паричната политика до момента, новите показатели, идващи от икономиката, и след определен период ще решим какво следва“, каза още той.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
АЦБ: Глобалните икономически перспективи са се влошили „съществено“