IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите данни за инфлацията в САЩ накараха ястребовите пера на Фед да настръхнат

Повишението на ценовия индекс на разходите за лично потребление е останало на високите си равнища, последно отчитани през 80-те години на миналия век

16:56 | 30.06.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ting Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ting Shen/Bloomberg

Инфлацията в САЩ упорито се е задържала на високо равнище през май, карайки ястребовите* пера на Федералния резерв да настръхнат, след като още един измерител онагледи силния инфлационен натиск в страната, пише CNBC.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE) се е покачил с 4,7% на годишна база през май. Увеличението е с 0,2 процентни пункта под това от предходния месец и с 0,1 процентен пункт под очакванията на Wall Street. Въпреки това показателят е останал на високите си равнища, последно отчитани през 80-те години на миналия век.

На месечна база PCE индексът, изключващ цените на храните и енергията, се е покачил с 0,3%, което е малко под прогнозите на Dow Jones за ръст от 0,4 на сто.

Освен това, данните показват и силния натиск върху потреблението, което отговаря за близо 70% от цялата икономическа активност в САЩ.

Въпреки че ръстът на доходите е достигнал 0,5% през май (при 0,4% прогнозирано увеличение), повишението в заплащането, след приспадането на данъци и осигуровки, се равнява на спад от 0,1 на сто.

Същевременно показателят за лични спестявания се е покачил - признак, че потребителите в САЩ се подготвят за по-мрачни времена. Нивото на спестяванията е нараснало до 5,4 на сто, или с 0,2 процентни пункта повече спрямо предходния месец.

Представителите на Фед следят отблизо данните, тъй като PCE е предпочитан от тях измерител на инфлацията.

По-рано тази седмица управителят на финансовата институция Джером Пауъл пое ангажимент бързото покачване на цените да не стане вкоренено, като допълни, че Фед няма да позволи "преминаване от среда на ниска инфлация към такава на висока".

По думите му щатската икономика е в "много добра форма" и Фед може да свие инфлацията до 2%, като едновременно с това поддържа стабилен пазара на труда.

"Надяваме се ръстът да остане положителен. Като цяло щатската икономика е в добра позиция да издържи на по-затегната парична политика“, коментира Пауъл.

Твърдият му тон обаче може и да е закъснял, като се има предвид устойчиво високото равнище на инфлацията.

Последните данни показаха, че потребителската инфлация в САЩ е била на ниво от 8,6% през май, или най-високото от 1981 г. насам.

 

 

 

 

Друг доклад на министерството на труда показа, че броят на молбите за помощи при безработица в САЩ е намалял до 231 хил. в седмицата до 25 юни. Това е спад с 2 хил. броя спрямо предходната седмица, но с 1000 повече спрямо очакванията.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
Пауъл много добре знаеше какво ще се случи ако налее трилиони хеликоптери пари. Пландемията беше добре организирана и с ясна цел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Индийска компания заплатила с юани за въглища от Русия, съобщава Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Вече така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още