IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите мерки влошиха потребителския климат в Германия за трети пореден месец

Липсата на добра перспектива за справяне с вируса отново увеличава склонността към спестяване

12:20 | 22.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andreas Gebert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

Настроението на германските потребители се понижи за трети пореден месец, тъй като по-строгите мерки за ограничаване на случаите на коронавирус намалиха очакванията за доходите и увеличиха склонността към спестяване.

Изследователският институт GfK обяви, че индексът на потребителските настроения, базиран на проучване сред около 2000 германци, е спаднал до -7,3 пункта от ревизираните -6,8 през предходния месец, съобщи Ройтерс.

потребителски потребителски

Това е най-ниското му ниво от юли насам, но е малко над прогнозата на Ройтерс от -8,8 пункта.

Канцлерът Ангела Меркел и държавните лидери наложиха облекчено блокиране от 2 ноември, при което ресторантите, баровете и местата за забавления бяха затворени, докато магазините останаха отворени.

Тъй като мерките не успяха да намалят броя на заразените, правителството въведе по-строги блокади от 16 декември, които затвориха повечето магазини, както и фризьорски салони и други услуги.

„Понастоящем индикаторът за спестявания е основният фактор, който води до третия пореден спад в потребителския климат“, каза изследователят на GfK Ролф Бюркъл.

Проучването показва, че временно намаляване на данъка върху продажбите, въведено от правителството за стимулиране на вътрешното търсене, не успя да превърне разтревожените спестители в големи потребители.

Новите случаи на COVID-19 остават високи, което означава, че може да се очаква възстановяване само когато заразените спаднат достатъчно, че мерките да могат да бъдат разхлабени отново, коментира Буркъл.

Очакванията са строгите правила да останат в сила поне до 10 януари, като е възможно да бъдат продължени и през новата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още