IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите работни места в САЩ отбелязаха най-големия спад в последните шест месеца

Американските работодатели са създали 103 хил. работни места, което е под средното равнище в последните три месеца

16:56 | 06.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През март американската икономика е създала най-малко работни места в последните шест месеца, съобщава Ройтерс.

Американските работодатели са създали 103 хил. работни места на фона на съкращаването на позиции в строителството и търговията на дребно, информира американското министерство на труда. Това е най-ниското равнище от септември насам и следва увеличението на работните места с 326 хил. през февруари.

Създадените работни позиции през март са били под средното равнище от 202 хил. в последните три месеца и близо до равнището от приблизително 100 хил. работни места, необходими, за да отговорят на растящото население в трудоспособна възраст.

Безработицата запазва нивото си от 4,1% за шести пореден месец, въпреки намаляването на работната  сила.
Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че американската икономика е добавила 193 хил. работни места миналия месец и спад на безработицата до 4,0%.

Средната почасова надница се е повишила с осем цента или 0,3% миналия месец, след като добави 0,1% през февруари. Така повишаването на средното почасово заплащане достигна 2,7% на годишна основа спрямо 2,6% през февруари.

Икономисти твърдят, че е необходимо годишно увеличение на заплатите от поне 3% за повишаване на инфлацията до целта на Федералния резерв от 2%. Има надежда, че ръстът на заплатите ще се ускори през второто полугодие и ще позволи на Фед да продължи да повишава лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още