IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите работни места в САЩ се увеличиха повече от очакваното през февруари

Нивото на безработица е спаднало до 6,2% през миналия месец от 6,3% през януари

16:48 | 05.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Работните места в САЩ се увеличиха повече от очакваното през февруари на фона на спада на новите случаи на COVID-19, ускоряването на ваксинациите и допълнителните средства за облекчаване на пандемията, отпуснати от правителството. Новите данни подкрепят възстановяването на пазара на труда и дават сигнал, че ръстовете трябва да продължат и през следващите месеци, пише Ройтерс.

През миналия месец работните места извън селскостопанският сектор са се увеличили с 379 хил. след повишението със 166 хил. през януари, съобщиха от Министерството на труда. През декември заетостта записа първи спад от осем месеца. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че работните места през февруари ще се увеличат със 182 хиляди.

заетост заетост

Данните обаче напомнят, че с навлизането във втората година на пандемията от коронавирус възстановяването на САЩ става мъчително бавно, като милиони американци се справят с дълги периоди без препитание, както и с трайна безработица.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл в четвъртък представи оптимистичен поглед върху пазара на труда, но предупреди, че връщането към пълна заетост тази година е „много малко вероятно“.

Въпреки че нивото на безработица е спаднало до 6,2% през миналия месец от 6,3% през януари, то продължава да бъде занижено от хората, които погрешно се класифицират като „заети, но отсъстващи от работа“.

Пазарът на труда бавно реагира на спада в новите случаи на коронавирус и хоспитализациите, което спомогна за стимулиране на потребителските разходи през януари и накара икономистите да подобрят рязко прогнозите си за растеж на брутния вътрешен продукт за първото тримесечие.

Свободните работни места са предимно в индустриите с висок растеж, които са се справили добре с пандемията, като информационни технологии, инженеринг, строителство, поддръжка на клиенти, производство и счетоводство и финанси.

Вирусът значително промени икономическия пейзаж и много от загубените работни места в сферата на услугите вероятно няма да бъдат възстановени.

Но в края на тунела има светлина. Икономистите смятат, че пазарът на труда ще започне да се възстановява през пролетта и през лятото, като ваксинациите се увеличават ежедневно.

Тласък в наемането на нова работна сила се очаква и от плана за възстановяване на президента Джо Байдън на стойност 1,9 трилиона долара, който се разглежда от Конгреса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още