IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новооткритите работни места в САЩ разочароваха с ръста си

Основна причина за разочароващите данни е спадът в наемането в малките фирми

15:53 | 04.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Частният сектор в САЩ е разкрил значително по-малко работни места от прогнозираното - сигнал за затрудненията, през които преминават работодателите при намирането на служители, сочат данните на инситута ADP, цитирани от CNBC.

Новооткритите работни места от компаниите в САЩ са нараснали с 247 хил. през април, което е значително под прогнозите на Dow Jones за ръст от 390 хил. броя. Резултатът е и значително под нивата през март, ревизирани в посока нагоре до 479 хил. броя.

Основна причина за разочароващите данни е спадът в наемането в малките фирми, като при компаниите с под 50 служители е имало спад в размер на 120 хил. Проблемът е бил ясно видим особено при фирмите с персонал от под 20 души, които са загубили 96 хил. служители през месеца.

Големите компании с 500 или повече души персонал са компенсирали за част от спада, добавяйки 321 хил. нови работни позиции.

Туристическият сектор е повел ръстовете и е добавил нови 77 хил. позиции, този на професионалните и бизнес услуги - 50 хил., а на образованието и здравеопазването - 48 хил.

Секторът за информационни услуги е бил единственият, записал спад в размер на 2 хил. работници.

Като цяло секторите, свързани с услугите, са допринесли с 202 хил. нови позиции, този на производството - с 46 хил., а на строителството - с 16 хил. (числата са закръглени).

В петък предстои да бъдат публикувани още данни за пазара на труда в САЩ от министерството на труда. Очакванията са новооткритите работни места извън земеделския сектор да са нараснали с 400 хил., а безработицата да е спаднала до 3,5 на сто. Ако официалната статистика потвърди прогнозите, данните ще съвпаднат с предпандемичните нива, които бяха най-ниските от декември 1969 г.

Март месец приключи с разлика от 5,6 млн. между свободните позиции и наличните служители. Това доведе до рязък ръст на заплатите, въпреки че те все още не могат да настигнат рекордната инфлация в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 1 година
Преди време имаше проучване в САЩ, че сегашното поколение, не е с нагласата на предходните, да работи в 1-2 фирми цял живот. Което ще лиши много компании с ниски заплати от възможността да намерят работна ръка. Особено места, които нямат "пълен работен ден".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още