IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: ЕЦБ се нуждае от време, за да подготви новите банкови заеми

За да бъде програмата успешна, тя трябва да бъде добре подготвена, смята гуверньорът на Австрийската централна банка

20:16 | 08.03.19 г. 2
<p>
	Евалд Новотни. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Евалд Новотни. Снимка: Архив Ройтерс

Новата схема за банково финансиране на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще влезе в сила по-късно от очакваното, тъй като е необходимо време за нейната подготовка. Това заяви управителят на Австрийската централна банка Еваллд Новотни, цитиран от Ройтерс.

ЕЦБ обяви в четвъртък, че забавя първото си следкризисно увеличение на лихвите, както и че слага начало на нов механизъм за подпомагане на банките в региона в опит да се справи със забавянето на растежа и да предотврати превръщането му в рецесия.

Първата от новата поредица целеви операции по дългосрочно рефинансиране (ЦОДР-III) ще се проведе през септември, три месеца по-късно от очакванията на пазарите, увеличавайки риска някои от кредиторите да се окажат изправени пред недостиг във финансирането си.

„За да бъде програмата успешна, тя трябва да бъде добре подготвена“, каза Новотни, един от най-дълго служещите членове на Управителния съвет на ЕЦБ.

Новотни, който е и известен критик на решенията на ЕЦБ от миналото, също така заяви, че реакцията на централната банка спрямо забавянето е била правилна.

Банката трябва да даде сигнал, че средата в еврозоната не предразполага към рецесия, но и че паричните стимули все още са необходими, допълни икономистът.

„Във външната ситуация има много рискове... но смятам, че това, което ЕЦБ направи, бе правилната реакция“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 5 години
Европейският съюз е с местна проява на световна неправилност за неограничавани щети от работата на централната банка.Запазването на грешката подсигурява нови щети за еврозоната.Устойчивият европейски просперитет е възможен само с противодействие срещу щетите от работата на Европейската централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 5 години
Време е и ти и останалите ти колеги, да влезнете на топло, но за дооста дълго време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още