Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Новотни: Растежът в еврозоната ще се ускори през втората половина на годината

Според банкера това ще отвори път за нормализиране на паричната политика на стимули

Новотни: Растежът в еврозоната ще се ускори през втората половина на годината

Снимка: Ройтерс

Според члена на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Евалд Новотни растежът в еврозоната ще се възстанови по-осезаемо през втората половина на годината, което отваря път за нормализиране на паричната политика на стимули, съобщава агенция Ройтерс.

Според банкера пазарите неправилно са интерпретирали думите на управителя на ЕЦБ Марио Драги като сигнал, че по-хлабавата парична политика ще бъде удължена.

Още по темата

Драги заяви през април, че ЕЦБ ще обмисли стъпки за облекчаване на ефектите върху търговските банки от отрицателните ставки по депозитите – коментар, който накара някои пазарни играчи да вярват, че централната банка е готова да запази политиката си за по-продължителен период от време, като се има предвид отслабващият растеж в региона.

„Не това се опитваме да кажем“, заяви Новотни в интервю за японското издание Nikkei. Според него е твърде рано да се коментира какъв трябва да е отговорът, ако растежът на еврозоната се забави още, тъй като следващата стъпка ще зависи от икономическите данни на момента.

Новотни, който е известен като критик на нетрадиционната парична политика на ЕЦБ от миналото, посочи още, че очаква еврозоната да покаже по-силен ръст през втората половина на 2019 г.

Ако няма подобрение, то ЕЦБ ще трябва да прецени как да постъпи, посочи още той, като допълни, че възобновяването на количествените облекчения е технически възможно.

Новотни също така посочи, че централната банка не обмисля задълбочаване на отрицателните лихвени проценти, като възможността за въвеждане на таван на дългосрочните ставки е немислима.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
9
 
10
Blueberry до: serafima
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Всички са уморени от обещания аха да започнат нормализация и все нещо им пречи. Няма да се учудя ако есента не сервират, че зимата не е подходящп време, ма да не се притесняваме - колко е зимата. Често пъти сочат задлъжнялостта в САЩ, но никой не коментира какво става в еврозоната - навсякъде имотни балони и всички са друсани с кредити на макс.
2
 
3
 
9
Sakamano до: serafima
преди 1 месец
8. Коя е единствената българска партия управлявала два мандата в коалиция с ДПС (или три мандата, ако броим управлението на НДСВ в което участваха социалистически министри)?

Моля да ми отговорите и на предишния въпрос.
1
 
8
 
8
serafima до: Стоян Петров
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ДПС винаги са подкрепяли ГЕРБ във възлови гласувания. ГЕРБ винаги е подкрепял ДПС във важни за тях искания. Останалото е един цирк, който се играе за публиката. Нищо ново под слънцето.

Въпроси към хората, които "НЕ ВИЖДАТ" същинската коалиция ГЕРБ-ДПС?
1. Има ли един единствен важен закон, който да не е приет от ГЕРБ+ДПС?
2.Има ли един единствен закон който да е предложен от ДПС и да не е приет от ГЕРБ? 3.Кой само се прави на опозиция, а всъщност държи властта и крепи кворума в парламента?
4.Кой даде ТЕЦ Варна на Доган за 3500лв.?
5.Кой умишлено оставя огромен бюджетен излишък, за да си го поделят общините на ДПС и ГЕРБ?
6.Кои две партии приеха закона за изборите и отхвърлиха електронно гласуване както и машинно?
7.Кои две партии ?????
1
 
7
 
7
Sakamano до: Стоян Петров
преди 1 месец
Това не отменя въпроса. Когато някой казва, че Борисов си отива е ясно от името на коя политическа сила говори - то просто няма друга, която би могла да го свали от власт. Затова като избирател бих искал да обяснят какви ще са приоритетите на БСП, а не просто да водят анонимна кампания oплювaща ГЕРБ.
7
 
4
 
6
Стоян Петров до: Sakamano
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Когато БСП-ДПС спечели изборите, ще имаме правителство на малцинството на ГЕРБ, с мълчаливата подкрепа на ДПС. Не прогнозирам, а допускам една балканска уйдурма.

Още от Новини
Статуквото в Анкара призовава за „нов и справедлив“ валутен режим