IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни вижда възстановяване, преливащо в реалната икономика

Австрия и Германия може да се наложи да коригират нагоре прогнозите си за икономическия растеж, смята членът на управителния съвет на ЕЦБ

14:10 | 30.01.13 г.
Новотни вижда възстановяване, преливащо в реалната икономика

Възстановяването на финансовите пазари се прелива в реалната икономика до известна степен, макар че нивата на ръст остават ниски, заяви членът на управителния съвет на Европейската централна банка Евалд Новотни, цитиран от Ройтерс.

Новотни каза, че австрийската централна банка, чийто управител е той, може да се наложи да коригира прогнозата си за икономическия растеж в страната леко нагоре, както и че прогнозите за растежа в Германия може също леко да бъдат подобрени. „Все още е прекалено рано да сме в състояние да потвърдим това“, добави той.

Запитан от журналисти дали вижда „положителни ефекти“ от завърналия се оптимизъм на финансовите пазари, членът на управителния съвет на ЕЦБ отговори: „До известна, предпазлива степен“.

През миналата седмица президентът на финансовата институция Марио Драги посочи, че макар някои икономически показатели да са се стабилизирали на ниски нива и доверието на финансовите пазари да се е подобрило, това все още не достигнало до реалната икономика.

„Показателите за доверието, като индексът на института Ifo, показват тенденция към повишение – но, разбира се, трябва да се посочи трезво – при ниски нива на ръст като цяло“, смята Новотни.

Износът на еврозоната обаче може да пострада тежко от поскъпването на еврото, тъй като политиките в развитите държави, особено в Япония и САЩ, са насочени агресивно към ускоряване на инфлацията, отслабвайки своите валути.

Новотни не е притеснен в това отношение, макар тази сутрин еврото да достигна близо 14-месечен връх спрямо щатския долар, надхвърляйки границата от 1,35 долара за евро „Това е все още обменен курс, който се движи в рамките на дългосрочния си диапазон“, отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още