IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозеландската централна банка намали лихвите за първи път от 2016 г.

Местната валута поевтиня до шестмесечно дъно спрямо американския долар, а ходът е първото понижаване на лихви в развития свят за този цикъл

08:04 | 08.05.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новозеландската централна банка намали основната си лихва за първи път от две години и половина насам в сряда, за да подкрепи охлаждащата се икономика и да се противопостави на глобалните несигурности, съобщава Ройтерс. Това решение прати местната валута на шестмесечно дъно.

Централната банка на Нова Зеландия намали лихвите с 25 базисни пункта до рекордно ниско ниво от 1,5%.

„Комитетът по паричната политика реши, че са необходими по-ниски лихви, за да бъде подкрепена заетостта и инфлацията“, се казва в изявлението на регулатора. Централните банкери посочиха още, че забавянето на глобалния икономически растеж от 2018 г. насам се отразава на търсенето на стоки и услуги от страната.

Според прогнозите на Новозеландската централна банка лихвите ще останат стабилни до края на годината. Очакванията за инфлацията са тя да се ускорява бавно.

Новозеландският долар поевтиня с 0,24% до шестмесечено дъно спрямо американския до 0,6588 долара.

Основният лихвен процент в Нова Зеландия не беше променян от ноември 2016 г., като малка част от анкетираните икономисти очакваха в сряда да има понижение. Все пак очакванията за намаляване на лихвите растяха през последните месеци, тъй като Нова Зеландия се опитва да се справи със забавянето на инерцията в икономиката, като дори и инфлацията се оказа под целта на банката.

Според изчисления на Bloomberg ходът е първото понижаване на лихви в развития свят за този цикъл и контрастира силно на решенията на централните банки на САЩ и Австралия, които решиха да запазят лихвите без промяна.

В съседна Австралия централната банка запази лихвите без промяна във вторник, но даде сигнал за понижение в бъдеще, ако нивото на безработица не падне. Иначе намаление на лихвите беше направено и в Малайзия.

Данните за заетостта в Нова Зеландия през миналата седмица показаха, влошаване на показателите, както и липса на растеж при заплатите. В същото време настроенията на бизнеса остават мрачни. Така всички тези фактори добавиха само нови аргументи за понижение на лихвите в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още