IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозеландската централна банка удвои програмата си за количествени облекчения

Страната наложи една от най-стриктните блокади срещу разпространението на коронавируса и възстановяването вероятно ще бъде бавно

10:48 | 13.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ейдриън Ор, управител на Централната банка на Нова Зеландия. Снимка:&nbsp;Mark Coote/Bloomberg</p>

Ейдриън Ор, управител на Централната банка на Нова Зеландия. Снимка: Mark Coote/Bloomberg

Централната банка на Нова Зеландия почти удвои програмата си за количествени облекчения и заяви готовност за по-нататъшно намаляване на лихвите, включително и изпращането им на отрицателна територия с цел смекчаване икономическото въздействие на пандемията от коронавирус, предава Bloomberg.

Институцията увеличи програмата си за закупуване на облигации до 60 милиарда новозеландски долара (36 милиарда долара) от 33 милиарда новозеландски долара и заяви готовност да използва допълнителни инструменти на парична политика, ако това е необходимо, да разшири програмата за мащабни покупки на активи (LSAP)  и да предостави срочни заеми на банките.

„Комитетът за парична политика остава готов да направи каквото е необходимо, за да осигури значителни парични стимули за икономиката“, каза на пресконференция управителят Ейдриън Ор.

Очаква се икономиката на Нова Зеландия да претърпи рекорден спад през това тримесечие, след като правителството наложи една от най-строгите блокади в световен мащаб, за да ограничи разпространението на Covid-19. Въпреки че страната ще започне да излиза от блокадата от утре, анализаторите  прогнозират, че безработицата ще нарасне, а на икономиката ще са й нужни  години, за да се възстанови. Това според тях ще изисква безпрецедентна фискална и парична подкрепа.

„Рисковете са насочени към разширяване на количествените облекчения във времето и не бихме изключили понижаването на референтния лихвен процент до отрицателна територия през следващата година“, казва Шарън Золнър, главен икономист в ANZ Bank. „Отрицателните лихвени проценти са рисково предложение в контекста на Нова Зеландия, но запазването на заплахата от тях ще помогне за максимизиране на полезността от паричните стимули“, каза тя.

Централната банка на Нова Зеландия потвърди отново намерението си да запази основния си лихвен процент непроменен до началото на следващата година. Новите прогнози на институцията показват, че референтната лихва ще остане на ниво от 0,25% поне до края на  първото тримесечие на 2021 г.

Прогнозите

В протокола си от заседнието Комитетът по паричната политика заяви, че отрицателният лихвен процент „ще стане опция в бъдеще, въпреки че в момента финансовите институции все още не са готови за приложението му“.

Ор каза, че иска банките да намалят разходите по заеми за потребителите и бизнеса. Разширяването към програмата LSAP "има за цел да продължи да намалява разходите и заемите бързо и рязко", каза той.

Икономиката на Нова Зеландия се сви с 2,4% през първото тримесечие и ще отчете спад от 21,8% през второто, показват новите прогнози на централната банка. Това би изпратило страната в рецесия за първи път от 2010 г. насам. Според институцията обаче растежът ще скочи с 23,8% през третото тримесечие, след като активността се възстанови. Икономиката ще се свие с 1,4% през фискалната година до март 2021 г., показват прогнозите.

Прогнозира се, че годишната инфлация ще падне под нулата в началото на следващата година, което отразява по-ниските цени на горивата и рецесията и вероятно ще остане под целевия диапазон на централната банка от 1% до 3% до средата на 2022 г.

Процентът на безработицата ще достигне максимум от 9% през третото тримесечие на тази година, докато се очаква цените на жилищата да паднат с 9%  до края на 2020 г., съобщиха централните банкери.

Емитиране на облигации

Правителството ще разкрие допълнителни кризисни мерки в бюджета си на 14 май, които се очаква да включват и масивно емитиране  на облигации. Централната банка се ангажира да усвои голяма част от тези емисии на вторичния пазар, за да запази доходността на облигациите под контрол.

Комитетът се съгласи, че разширяването на програмата LSAP е най-ефективният начин за предоставяне на допълнителни стимули към този момент. Институцията  добави индексираните към инфлацията държавни облигации към ценните книжа, които ще изкупува и  изрази готовност да добави други класове, като чуждестранни активи, ако е необходимо. Програмата за облигации е ограничена до 50% от номиналния облигационен пазар, съгласно гаранционно писмо до централната банка от правителството.

„Комитетът отбеляза, че размерът на програмата LSAP трябва да бъде достатъчно голям, за да поддържа лихвите по-ниски през кривата на доходността. Членовете се съгласиха, че програмата LSAP може да бъде мащабирана според нуждите в бъдеще", се казва в писмото

Досега централната банка е закупила държавни облигации на стойност над 10 милиарда новозеландски долара, което спомогна за поддържането на доходността на ниво от 0,48%.

На въпрос дали централната банка ще купува облигации директно от правителството, Ор отговори, че тази стъпка е „много, много далеч“ и няма да е следващата предприета, ако се наложи допълнителен стимул. „Има редица други инструменти и ние ще запазим фокуса си върху тях“- каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още