IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозеландската икономика неочаквано се е свила в началото на годината

Понижението едва ли ще промени плановете на централната банка за лихвени повишения

11:52 | 16.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Нова Зеландия неочаквано е записала спад през първото тримесечие на годината, когато коронавирусът все още върлуваше из страната, а лихвените равнища бяха повишени в отговор на високата инфлация, пише Bloomberg.

Нова Нова

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Нова Зеландия се е свил с 0,2% на тримесечна база спрямо прогнозите за ръст от 0,6%, съобщи статистическата служба на страната в четвъртък. На годишна база БВП се е разраснал с 1,2% - половината от прогнозираното повишение от 2,4%.

Малко вероятно е забавянето да промени плановете на централната банка от допълнително затягане на паричната политика в отговор на инфлацията, която може да надмине 7% през текущото тримесечие.

Повечето икономисти прогнозират, че икономическият растеж ще се възстанови, въпреки че според някои с поевтиняването на жилищата и несигурността на международно ниво се увеличава възможността от рецесия през 2023 г.

"Не смятаме, че това ще е проблем за централната банка", каза Майкъл Гордън, главен икономист за Нова Зеландия в Westpac Banking Corp. “Целта на банката е да приравни търсенето на потенциала на икономиката, за да постави под контрол инфлационния натиск. В това отношение, умерен спад на активността би бил полезен", допълва Гордън.

Очакванията за ръста на БВП варираха. Три от най-големите банки в Нова Зеландия бяха в очакване на нулев растеж, докато централната банка прогнозираше 0,7% повишение. Само един от 18 икономисти прогнозира спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още