IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОАЕ и Саудитска Арабия отчитат съществено подобрение на бизнес климата

Икономическият измерител PMI за двете най-големи арабски икономики достига най-високите си нива от няколко години насам

13:50 | 10.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Рияд.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Рияд. Снимка: Ройтерс

Бизнес климатът в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) отбелязват най-същественото си подобрение от години насам, сигнализирайки, че възстановяването в тези страни вече е факт, съобщава Bloomberg.

През май саудитският показател NBD Purchasing Managers’ Index се покачва до своето най-високо ниво от декември 2017 г. Подобна е ситуацията и при измерителя в ОАЕ, който записва своето най-добро постижение от октомври 2014 г. Саудитският индекс достига ниво от 57,3 пункта, докато този на Емирствата отчита ръст до 59,4 пункта. 

В ОАЕ подобрението отчасти се дължи на външното търсене, най-вече от Саудитска Арабия и Оман, посочва Катиджа Хаку, ръководител на отдела в Близкия изток и Северна Африка към Emirates NBD.

Производството и новите поръчки за износ в третият по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) нарастват рекордно бързо.

Дори и на фона на понижението на петролните цени спрямо техните нива от април, влиянието им вече започва да се усеща в зоната на Персийския залив.

Обединеният фронт на ОПЕК и техните съюзници помага да се възстанови част от стабилността на фона на наново ескалиралата търговска война между САЩ и Китай и повишеното напрежение в Близкия изток.

В Саудитска Арабия растежът се ускорява при производството и новите поръчки, като компаниите посочват като фактор добрите условия за нарастване на търсенето.

„Възстановяването на PMI през тази година означава, че частният сектор започва да се възползва от по-високите петролни цени и подобрението, дължащо се на позицията на правителството относно финансите“, споделя още Хаку.

Според нея възстановяването при бизнес активността все още не се е отразило на пазара на труда и размера на трудовите възнаграждения. По нейните думи това по-скоро ще се усети при ръста на населението и потреблението на домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още