IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обемът ДЦК с отрицателна доходност премина прага от 10 трлн. долара за пръв път

Стимулите на централните банки и ненаситният инвеститорски апетит за правителствен дълг бутнаха доходността под нулата

15:41 | 03.06.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Стойността на държавните ценни книжа (ДЦК), носещи отрицателна доходност, прехвърли 10 трлн. долара за пръв път и обгръща все по-голяма част от финансовите пазари. Това се случва, след като правителственият дълг с отрицателна доходност бе подхранен от стимулите на централните банки и ненаситния инвеститорски апетит за суверенен дълг, пише Financial Times.

През май количеството ДЦК с доходност под нулата нарасна с 5% на месечна база до 10,4 трлн. долара, подкрепено от растежа на цените на облигациите на Италия, Япония, Германия и Франция, сочат данни на рейтинговата агенция Fitch.

Както е известно, доходността се понижава, когато цената на облигациите се покачва.

Възходът на отрицателната доходност, която първоначално засегна книжата с най-кратки срокове и най-високи кредитни оценки, застигна 7-годишните германски и 10-годишните японски ДЦК, след като и Европейската централна банка (ЕЦБ), и Японската централна банка намалиха основните си лихвени проценти и провеждат програми за покупка на активи.

„Действията на централните банки определено са част от обяснението на проблема, но търсенето на доходност в глобален план, желанието за намиране на висококачествени ценни книжа също е част от това, което се случва там“, коментира анализаторът във Fitch Робърт Гросман.

По думите му регулаторните изисквания банките да увеличат капиталовите си буфери ускоряват бягството към подобни финансови инструменти.

Портфолио мениджъри, пенсионни фондове и застрахователи страдат от ценните книжа с отрицателна доходност, които, когато се държат до падеж, ще доведат до загуба на пари за инвеститорите. Въпреки това мениджърите на фондове се впуснаха в подобни инвестиции, тъй като покупките на централните банки повишиха цените на дълговите книжа.

От началото на годината германският правителствен дълг, който носи доходност от средно -0,1%, носи 4,2% възвръщаемост основно заради растящата му цена, сочат данни на Barclays. За този период японският правителствен дълг, чиято доходност е -0,06%, е поскъпнал с 5,2 на сто.

През май Италия и Япония ускориха растежа на книжата с отрицателна възвръщаемост, след като Италия емитира 3-годишни книжа с доходност под нулата.

Отрицателните лихви не са характерни само за пазара на ДЦК. Стойността на корпоративните облигации с отрицателна доходност е скочила до 380 млрд. долара, показват данни на Tradeweb.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Slavi.13
преди 7 години
Значи пари има , а стойностни и качествени проекти за инвестиции липсват. Къде отива светът щом никой не иска да инвестира в реалната икономика , а бяга към ДЦК с отрицателна доходност..?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
balkando
преди 7 години
Ясен знак че икономиката е в огромен застой, дори регрес и инвеститорите търсят държавно гарантирано ограничаване на загубите. Което ще породи следващите стъпки - тоталитаризъм, явен или прикрит, който да гарантира частните интереси към тези държавно гарантирани книжа; още по-фалшива статистика и рейтинги; все по-голямо разделение на богати и бедни; все по-големи и чести балони в различни сектори; ... И всичко това, защото някога един дух бил пуснат от бутилката - печатницата за пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Grosss
преди 7 години
Хубаво,само че това вече не е капитализъм и говори за голям проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още