IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обемът на паричната маса в Япония се е разширил с 46% за година

Достигнатото ниво от почти 1,9 трлн. долара е рекордно за историята на страната, но ще продължи да нараства в съответствие с плановете за вливане на ликвидност

15:44 | 02.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обемът на паричната маса в Япония достигна рекордното за цялата история на страната ниво от 185,55 трлн. йени (почти 1,9 трлн. долара), след като нарасна с 46,1% за последната година, съобщиха от японската централна банка, цитирани от Ройтерс.

Рекордният ръст на обема на паричната маса в страната се отчита за 7-ми пореден месец в съответствие с агресивната политика на централната банка, която възнамерява да ги увеличава с около 60-70 трлн. йени годишно. По този начин финансовата институция съвместно с правителството на премиера Шиндзо Абе поддържа курс на вливане на ликвидност в икономиката, извършвайки най-вече покупки на държавни облигации и други финансови инструменти.

Властите в страната се надяват чрез тези свои действия да преодолеят заплахата от дефлация, която води до закриване на производства и до свиване на търсенето и доходите на населението.

През април от централната банка обявиха, че планират в рамките на 2 години да удвоят обема на паричната маса и да постигнат годишна инфлация от 2%. Постигането на тези цели се смята за най-важното средство за стимулиране на конюнктурата, за увеличаване на инвестициите и за повишаване на доходите на японците.

До края на настоящата финансова година, приключваща в края на март 2014 г., плановете предвиждат паричната маса в Япония да нарасне до 200 трлн. йени, а до края на следващата тя трябва да се разшири до 270 трлн. йени, ако централната банка запази настоящата си политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още