IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчаването на блокадите срещу COVID-19 стимулира износа на Китай

Но перспективите за търговията остават несигурни заради нарастващите случаи на коронавирус и задълбочаващите се противоречия в САЩ

09:58 | 14.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Китайският износ неочаквано е нараснал през юни на фона на продължаващото икономическо отваряне по света след блокадите, докато вносът нарасна за първи път през тази година, което затвърждава възстановяването от пандемията на втората по големина икономика в световен мащаб.

Износът от Поднебесната империя се е повишил с 0,5% на годишна база през юни, информира Ройтерс, позовавайки се на данните на митническата администрация, публикувани във вторник. В сравнение с това през май показателят отчете спад от 3,3%.

Вносът също се е повишил с 2,7% след спад от 16,7% през предходния месец.

„Повторното отваряне на големите западни икономики и повишеното търсене в чужбина на лични предпазни средства и маски подкрепиха китайския износ през юни“, казва Боян Сюе, анализатор от Ducker Frontier.

„Освен това прекъсванията на производството в търговските конкуренти на Китай също помогнаха за прехвърляне на някои поръчки към китайските износители“, добави той.

Китайската икономика постепенно се възстановява от рязкото свиване от 6,8% през първото тримесечие, но този процес остава слаб, тъй като глобалното търсене намалява от социалните ограничения и нарастващия брой на случаите на коронавирус. Китайското потребление също е понижено на фона на загубата на работни места и опасенията от ръст на заразените.

Експортните резултати на страната обаче не бяха толкова силно засегнати от глобалното икономическо забавяне, както прогнозираха някои анализатори, въпреки че слабите задгранични поръчки могат да натежат на производителите в следващите тримесечия.

Външните рискове, като влошаване на отношенията между САЩ и Китай, свиването на глобалното търсене и прекъсването на веригите за доставки, вероятно ще окажат натиск върху търговските перспективи на Китай в дългосрочен план, се казва в доклад в събота от Института за усъвършенствани изследвания на Шанхайския финансово-икономически университет.

„Значителното подобрение на вноса в Китай е индикация за ускоряващото се икономическо възстановяване на страната, което се дължи главно на значително увеличение на инвестициите в сектори като недвижими имоти и инфраструктурата“, коментира Сюе.

Вносът на желязна руда е нараснал значително през юни, показват данните за търговията. Вносът на суров петрол също е достигнал рекордни стойности.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в петък, че не мисли да преговаря за търговска сделка от втора фаза с Китай, тъй като отношенията между Вашингтон и Пекин са „сериозно повредени“ поради пандемията от коронавирус и други проблеми.

Търговският излишък на Китай със САЩ се е разширил до 29,41 милиарда долара през юни от 27,89 милиарда долара през май.

Търговският излишък на страната за юни възлиза на 46,42 милиарда долара, в сравнение с 62,93 милиарда долара през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още