IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчение на лимитите за търговия тласна турската лира нагоре

Банковият регулатор увеличи възможностите за участие на чуждестранни инвеститори на турските парични пазари

10:53 | 11.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Турската лира се възстанови от загубите спрямо долара, след като банковият регулатор на страната облекчи търговските ограничения. Ходът може да забави изтичането на капитал, което превърна валутата в най-лошо представящата се на развиващите се пазари тази година, съобщава Bloomberg.

Лирата поскъпна с 1% до 8,0787 спрямо долара, след като банковият регулатор увеличи количеството валутни суапове и сделки с деривати, които местните банки могат да извършват с чуждестранни партньори. Към 10:24 часа българско време турската лира поскъпва с 0,24% до 8,1252 лири за долар.

При продажба на лири лимитът на заемодателите беше увеличен до 5% от собствения им капитал от 2% за транзакции, които ще изтекат след седем дни. За тези с падеж след 30 дни повишението е до 10% от 5%, а лимитът за тези, които ще падежират след една година, беше увеличен на 30% от предходните 20%, се посочва в изявление на регулатора, публикувано в сряда.

Този ход се предприема, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган смени управителя на централната банка Мурат Уйсал и прие оставката на министъра на финансите Берат Албайрак, който създаде политиките за ограничаване на участието на чуждестранните инвеститори в турските парични пазари.

Регулаторът заяви, че решението е поредният ход към „нормализиране“ на пазара. От септември политиците приеха редица търговски ограничения, които правят практически невъзможно чуждестранните търговци да хеджират и финансират позициите си в турски активи.

Лимитите бяха въведени за първи път след валутната криза през 2018 г. и целяха да попречат на инвеститорите, залагащи срещу лирата. Но те доведоха до периодични кризи в ликвидността, които създадоха разходи и принудиха чуждестранните инвеститори да се откажат от своите дялови участия.

Изправени пред непредсказуема търговска среда, инвеститорите изтеглиха над 13 млрд. долара от облигационните и фондовите пазари тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още