IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се Фед да повиши водещата си лихва

Погледите са насочени към сигнали за бъдещата политика на централната банка

11:34 | 25.09.18 г. 2
<p>
	Сградата на Федералния резерв в САЩ. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Федералния резерв в САЩ. Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ няма да изненада никого, ако утре повиши за трети път тази година ключовата си лихва с четвърт процентен пункт, за да контролира инфлацията, съобщи Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Освен това може да даде сигнал за още едно повишение през декември.

Наблюдателите на Фед следят за признаци дали централната банка ще забави темпото на повишение на водещата си лихва през идните месеци. Много анализатори очакват растежът на американската икономика да се забави догодина, отчасти заради търговския конфликт на президента Доналд Тръмп с Китай, Канада и Европа. 

Евентуално икономическо забавяне вероятно ще накара Фед да забави темпото на повишение на лихвите си, за да не задуши растежа. При такъв сценарий централната банка може да вдигне основната си ставка само два пъти през 2019 година и след това да се отдръпне, за да види как ще се движи икономиката.

Освен налаганите от САЩ мита и ответните мерки в търговската война на Тръмп, други фактори също могат да се отразят на растежа. Очаква се да отслабнат положителните последици от данъчните облекчения, влезли в сила тази година, както и от повишените държавни разходи.

Някои анализатори обаче са привърженици на по-оптимистичен сценарий: вече набраната инерция от икономическите стимули на правителството ще продължи да укрепва пазара на труда и да понижава безработицата, която е на равнище 3,9 процента или почти 50-годишен минимум. Ограниченото предлагане на пазара на труда ще ускори растежа на заплатите и инфлацията и ще накара Фед да затегне кредитирането, за да предпази икономиката от прегряване.

Централната банка може да хвърли светлина върху това, което евентуално предстои, в изявлението си след приключващото утре двудневно заседание на институцията, в очакваната обновена прогноза за икономическия растеж или евентуално пък президентът на централната банка на САЩ Джероум Пауел може да даде някакви насоки за бъдещата политика на пресконференцията си след заседанието.

Лекото повишение на лихвата, което се очаква, отразява продължаващата стабилна ситуация на американската икономика, която расте за 10-а поредна година, а това е най-продължителният такъв период досега.

Ако Пауел и Фед не дадат някакви разяснителни обяснения за идните месеци, това означава, че определящите политиката на централната банка са дълбоко разделени в мненията си.

Очакваното повишение на лихвата тази седмица ще бъде 8-ото от 2015 година, когато централната банка започна да затяга кредитирането, след като поддържаше водещата си лихва на рекордно ниско равнище в продължение на седем години от 2008 година в разгара на финансовата криза.

Въпреки това основната краткосрочна лихва на Фед, която е водеща за много потребителски и бизнес заеми, остава на сравнително ниско равнище в диапазона 1,75-2 процента. Според последната оценка на централната банка нейното "неутрално" лихвено равнище - това, при което икономиката нито се ограничава, нито се стимулира - е 2,9 процента. Още две повишения тази година и допълнителни две през 2019 година ще вдигнат ключовата лихва на Фед до това равнище

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 5 години
abe wanka mitew ti neshto pak si se ymotal
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Все още САЩ не зачитат как Федералния резерв подсигурява възникването на щети.Тъй като няма защита от Федералният резерв, при всякаква основна лихва на Федералния резерв щетите в САЩ се увеличават,.Досега катастрофалната криза в САЩ се забавя, защото Федералният резерв приложи занижена основна лихва и намали количеството на възникващите щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още