IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се слабо поскъпване на долара през третото тримесечие на 2018 г.

Цената на кредитите в лева и евро ще остане без промяна, става ясно от прогнозите на финансовите посредници, публикувана от МФ

13:36 | 09.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Слабо поскъпване на щатския долар спрямо еврото/лева до края на третото тримесечие на 2018 г. спрямо края на второто, очакват финансовите посредници. Това става ясно от изданието „Финансов сектор: оценки и очаквания” на Министерството на финансите (МФ)*.

Според отговорите на анкетното проучване посредниците очакват балансовата оценка да се понижава спрямо предходното тримесечие, когато консенсусът беше около запазване без промяна на нивото на валутния курс.

В настоящото издание отделните групи посредници имат различни очаквания. Управляващите дружества, както и пенсионните компании са единствените, при които има отговори в полза на поскъпване на еврото/лева. Прогнозата на анкетираните за запазване на валутния курс през второто тримесечие на 2018 г. не се реализира. „Доларът поскъпна рязко през април и май. Низходящата тенденция за еврото започна с изказаното от ЕЦБ притеснение от силната единна валута и евентуалните негативни ефекти от това върху достигането на инфлационната цел за еврозоната. До края на май изцяло фундаментални фактори доведоха до поевтиняването на единната валута“, се посочва в анализа на МФ. 

Сред финансовите посредници продължава силно да преобладава мнението, че нивото на основния лихвен процент (ОЛП) ще остане без промяна и през третото тримесечие на 2018 г. За разлика от предходното издание, в настоящото вече има малък дял участници, които допускат възможността ОЛП да се повиши до септември за пръв път от февруари 2016 г. насам.

Очакванията на участниците в предходното издание се реализираха, след като ОЛП остана на ниво от 0,0% през цялото второ тримесечие на 2018 г., припомнят от МФ. 

В това издание инвестиционните посредници запазват мнението си за повишение на лихвените проценти по кредити в щатска валута и за запазване нивата на процентите по кредитите в лева. Очакването за лихвите по кредити в евро леко се повишават близо до неутралното очакване. Предвид доброто представяне на местната икономика в началото на годината, видимото нарастване на търсенето на кредити от частния сектор за полугодието и конкуренцията между банките, вероятно най-ниските допустими нива на цената на заемните ресурси вече са достигнати и банките ще ги поддържат.

Очакванията на финансовите посредници за лихвените проценти по депозити през третото тримесечие отново са разделени от гледна точка на валутата на деноминация. Според тях процентите по депозити в долари ще продължат да нарастват, но в по-малка степен в сравнение с предходните три тримесечия. При депозитите в национална валута и евро анкетираните очакват леко понижение на цената спрямо второто тримесечие. Прави впечатление, че групата на търговските банки има еднакво общо очакване за ново понижение на възвръщаемостта на депозитите във всички валути. УД и ПОД са на противоположно мнение и смятат, че лихвите ще се повишат.

*Изданието „Финансов сектор: оценки и очаквания” на Министерството на финансите включва 4 тримесечни обзора, които представят очакванията на широк кръг финансови посредници по отношение на основни макроикономически показатели и фактори, които се отнасят до извършваната от тях дейност. Целта на изданието е да оцени средата, в която функционират финансовите посредници, и да определи факторите, които оказват значимо влияние върху тяхното поведение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още