IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за японската икономика спадат до нива от 2009 г.

Губернаторът на Токио може да поиска блокада на града, а това ще повлияе негативно на цялостната икономика на страната

13:22 | 26.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Икономистите намаляват прогнозите си за японската икономика, тъй като износът на страната е силно засегнат от задграничните блокади, а нарастващият брой на заразените с принуди губернатора на Токио да призове жителите да останат у дома, информира Bloomberg.

Според най-новите прогнози икономиката на Япония се намира в най-слабия си период от финансовата криза насам. Goldman Sachs Group Inc понижи очакванията си за брутния вътрешен продукт на страната през 2020 г., прогнозирайки свиване с  3,1% . Barclays Plc  от своя страна очаква икономиката на Япония да се свие с 2,6%. я я

Икономическите трудности се дължат на „повишаването на данъка върху потреблението, избухването на COVID-19 и отлагането на Олимпийските игри в Токио“, пише в доклада на Barclays.

Наохико Баба и Юрико Танака от Goldman посочиха, че японският износ понася значителен удар като строгите мерки на САЩ и Европа за забавяне на разпространението на коронавируса, които на практика спират икономическата активност. Те смятат, че  въздействието от отмяната на олимпийските игри е  "доста ограничено" в сравнение с шока от пандемията.

Губернаторът на Токио Юрико Койке помоли жителите на града да останат у дома през този уикенд. По-рано тази седмица тя не изключи възможността да поръча цялостна блокада на столицата.

Токио допринася за около 19% от икономиката на страната, така че блокадата може да има дълбоко влияние върху цялостната икономика на Япония. Capital Economics изчисли, че това ще "намали националната продукция с 5%".

Очаква се премиерът на страната Шиндзо Абе да представи "смел" фискален пакет през следващия месец, тъй като призивите за увеличаване на разходите и забавяне на корпоративните данъчни плащания нарастват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още