IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за инфлацията в САЩ се понижават за първи път от октомври 2020 г.

Изследване показа, че осреднените очаквания за инфлацията за една година напред са се понижили за първи път от октомври 2020 г. до 5,8%

19:25 | 14.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителите в САЩ не очакват допълнителното ускоряване на инфлация да продължи в дългосрочен план според проучване на Федералния резерв в Ню Йорк за януари, цитирано от Bloomberg.

Изследването показа, че осреднените очаквания за инфлацията за една година напред са се понижили за първи път от октомври 2020 г. до 5,8%. Тригодишната перспектива спадна още по-рязко.

В отделен анализ на данните от проучването и на индекса на потребителските настроения на Мичиганския университет, икономистите на Фед в Ню Йорк стигат до заключението, че потребителите изглежда разпознават необичайния характер на сегашния пристъп на висока инфлация.

фед фед

Всички продукти и услуги, изследвани от Федералния резерв на Ню Йорк, отчитат спад през януари, включително промените в цените за година напред за храните, наемите, газта, медицинските грижи, образованието и златото. Проучването също така показва, че домакинствата очакват ръстът на доходите за една година напред да се повиши с 3%, същото като миналия месец. Миналата година се очакваше средно увеличение от 2,6%.

Инфлационните очаквания за три години напред отчитат спад от 0,5 процентни пункта до 3,5%.

По-рано в понеделник управителят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че инфлацията се оказа по-висока от очакваното, „трябва да реагираме на данните, защото доверието към Федералния резерв на САЩ е подложено на изпитание“.

Той е поредният служител на американската централна банка, който се застъпва за по-агресивното затягане на паричната политика на фона на инфлационната нестабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още