Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Очакванията за намаляване на лихвите се стопяват

Обнадеждаващите новини за разработването на ваксини от Pfizer и Moderna подобриха настроенията

Очакванията за намаляване на лихвите се стопяват

Снимка: Bloomberg

Очакванията за намаляване на лихвените проценти в някои от най-големите световни икономики се стопиха само за месец с надеждата, че разработването на ваксина срещу коронавирус ще подпомогне възстановяването на растежа през следващата година, съобщава Ройтерс.

На 20 октомври пазарите очакваха централните банки да намалят лихвите с до 25 базисни пункта, тъй като възраждащата се пандемия заплаши с двойна рецесия.

Но обнадеждаващите новини за разработването на ваксини от Pfizer и Moderna подобриха настроенията, а това се отрази на очакванията за повишаване на дългосрочната доходност от държавни облигации и по-малка вероятност за намаляване на лихвените проценти, обясни икономистът от Беренберг Флориан Хенсе.

„Успешните тестове на ваксините промениха играта - сега има реалистична възможност голяма част от населението на най-напредналите икономики да получи ваксина до средата на 2021 г., което от своя страна ще позволи да бъдат вдигнати ограниченията за движение, а това от своя страна да помогне на икономическото възстановяване“, коментира Нийл Ширинг, главен икономист в Capital Economics.

Още по темата

Между 5-9 ноември, период, в който стана ясно, че демократът Джо Байдън е спечелил изборите за президент в САЩ и Pfizer обяви новините си за ваксината си, евродоларовите фючърси, които проследяват краткосрочните очаквания за лихвените проценти в САЩ, прогнозираха увеличение от 10 базисни пункта в лихвените проценти до септември 2022 г.

Само седмица по-рано пазарите не прогнозираха промени. Сега очакванията са американските лихви да достигнат 0,50% до септември 2023 г. спрямо 0,25%, прогнозирани преди месец.

Очакванията са референтната ставка на Европейската централна банка, която вече е минус 0,5%, да се понижи с пет базисни пункта спрямо по-ранната прогноза за намаление от 9 базисни пункта до септември 2021 г.

Най-голямата промяна е в Обединеното кралство, което се справи изключително зле с пандемията и може да бъде един от най-големите печеливши от разработването на ваксината.

Пазарите сега очакват Централната банка на Англия да намали лихвата с 5 базисни пункта до август 2021 г. в сравнение с прогнозата за понижение с 15 базисни пункта миналия месец.

В страните, чието икономическо възстановяване е по-обвързано от Китай, също се забелязва намаление на пазарните очаквания за понижаване на лихвените нива. Очаква се Австралийската централна банка да намали лихвите с около два базисни пункта през следващата година в сравнение с близо шест базисни пункта миналия месец.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Търговският баланс на еврозоната остава положителен и през август