IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oчаквано АЦБ не промени лихвата

Решението за оставяне на основния лихвен процент на ниво от 0,5% е взето единодушно

14:14 | 14.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на АЦБ в Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на АЦБ в Лондон. Снимка: Ройтерс

Въпреки сериозното покачване на цените в Обединеното кралство Английската централна банка продължава да не предприема действия. АЦБ реши да остави основния лихвен процент за обслужването на финансовите институции на ниво от 0,5%. Комитетът по монетарната политика е гласувал днес единодушно с 9 на 0 гласа да остави лихвите без промяна.

Той също така единодушно е оставил програмата на банката за изкупуване на активи непроменена - в размер на 435 млрд. паунда годишно. Покупките на корпоративни облигации остават непроменени в размер на 10 млрд.  лири. 

Централната банка повиши основния лихвен процент от исторически ниското ниво от 0,25% в началото на ноември до сегашното си ниво - първата стъпка на увеличение от десет години насам. Тя реагира с това на зараждащата се инфлация.  

Когато централната банка на Англия повиши лихвените проценти в началото на ноември, регулаторът прогнозира, че ръстът на потреблението на домакинствата ще се забави до 1% през следващата година.

След решението за напускане на ЕС през юни 2016 г. паундът значително се обезцени, което прави вноса по-скъп и по този начин подхранва цените. Инфлацията във Великобритания неочаквано се ускори през ноември до най-високото си ниво от 5 години и половина. Потребителските цени растат с 3,1% на годишна база, далеч над целта на АЦБ от 2%. Инфлацията продължава да се задържа над целта заради ръста в цените на вноса

Една по-строга парична политика би следвало да засили валутата и да намали инфлацията.

Комитетът по монетарната политика е на мнение, че инфлацията вероятно е близо до най-високата си стойност и ще намалее в посока към целта от 2% в средносрочен план.

Спрямо заложената в мандата на АЦБ процедура гуверньорът Марк Карни ще напише открито писмо до финансовото министерство, отчитайки превишението на целта и обяснявайки политическата стратегия на комитета за устойчиво връщане на инфлацията към целта. Документът ще бъде публикуван с протоколите от срещата на АЦБ от февруари 2018 г. и придружаващия доклад за инфлацията.

Следващото заседание на АЦБ е на 8 февруари 2018 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още