IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквано АЦБ остави лихвените проценти без промяна

Въпреки това централната банка намекна, че е възможно по-бърз темп на вдигане на лихвите, но само при Brexit със сделка

15:27 | 01.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Очаквано Английската централна банка (АЦБ) остави без промяна основните си лихвени проценти, като същевременно намекна, че е възможно в бъдеще да ускори темпа им на увеличение, но само при излизане на Великобритания от Европейския съюз със сключена сделка. От АЦБ заявиха, че бъдещата ѝ политика ще зависи изцяло от начина, по който ще се осъществи Brexit следващия март, съобщава Ройтерс.

Решението за запазване на лихвата е било взето единодушно и така тя остава на ниво от 0,75% - в съответствие с прогнозите на икономисти, допитани от Ройтерс. Последният път, когато лихвените проценти бяха увеличени, бе през август – едва второто покачване от финансовата криза насам.

Според прогнозите на повечето анализатори е малко вероятно лихвените проценти да се увеличат отново преди средата на 2019 г.

Brexit се превърна в основен фактор за икономическите прогнози на петата по големина световна икономика, чийто растеж се забавя от провеждането на референдума за излизане от ЕС през юни 2016 г. насам.

От АЦБ посочват, че потребителските разходи са се представили по-добре от очакваното през последните месеци, но бизнесът продължава да е предпазлив по отношение на инвестициите, докато не му бъде предоставена повече яснота за бъдещите двустранни отношения с най-големия британски търговски партньор ЕС.

„Скорошното засилване на несигурността около Brexit изглежда вероятно да задържи разходите на бизнеса сподавени“, заявиха още от АЦБ. От банката допълниха още, че отговорът на паричната политика след Brexit – независимо от това под каква форма ще бъде, „няма да бъде автоматичен и може да е във всяка посока“.

Ако в крайна сметка бъде осъществен плавен Brexit, икономиката на Великобритания е вероятно да продължи да нараства с около 1,75% на година, посочиха от АЦБ.

Това е под нивото от над 2%, което беше обичайно за страната преди референдума от 2016 г. Въпреки това от централната банка посочиха, че икономиката работи при пълен капацитет и на инфлацията ще са ѝ необходими три години, за да спадне от 2,4% до целта от 2%.

Очакванията са икономиката да работи над капацитета си към края на следващата година, което е по-скоро от прогнозата на АЦБ от август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още