IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквано производствените цени в еврозоната се повишиха през март

Промените в цените обикновено се предават на крайните потребители и следователно възвестяват тенденциите в инфлацията

13:15 | 05.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Производствените цени в еврозоната се увеличиха в съответствие с очакванията през март, движени от повишенията в цените на енергията и междинните стоки, показват данните, подсилващи прогнозите за по-висока инфлация на потребителите през следващите месеци, съобщи Ройтерс.

Европейската статистическа служба Евростат обяви, че цените на производителите в 19-те държави, споделящи еврото, са се повишили с 1,1% на месечна база и с 4,3% на годишна база, което представлява 29-месечен връх. За сравнение, пазарните очаквания бяха за повишение съответно с 1,1% и 4,2%.

производствени производствени

Промените в цените обикновено се предават на крайните потребители и следователно възвестяват тенденциите в инфлацията, които Европейската централна банка насочва със своята парична политика.

Потребителската инфлация в еврозоната се ускори през април до двугодишен връх от 1,6%, като направи още една стъпка към покачване, което може да я тласне над целта на Европейската централна банка от близо 2% по-късно тази година.

ЕЦБ прогнозира скока, като предупреди, че инфлацията може дори да надхвърли целта в края на годината, но обеща да обърне внимание на това, предричайки възможност за временна промяна в политиката.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви във вторник, че може да са необходими повишения на лихвените проценти, за да се спре прегряването на икономиката, тъй като стимулите на президента Джо Байдън подкрепят растежа. Въпреки това по-късно тя заяви, че не вижда проблем с инфлацията.

Основната промяна в цените на производител през март идва от повишението при енергията, където цените са нараснали с 10,3% на годишна база. Изключвайки цените на енергията, производствените цени са се повишили с 2,3% през март след 1,2% увеличение през февруари.

Цените на междинните стоки са нараснали с 4,4% на годишна база през март след ръста от 2,5% през февруари. Повишенията на цените на капиталовите и трайните потребителски стоки също се ускориха, а нетрайните потребителски стоки поскъпнаха след тримесечен спад в цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още