IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Икономиката на eврозоната продължава да укрепва

В същото време растежът изглежда забавя темп в САЩ и Великобритания до около дългосрочната средна стойност

15:30 | 10.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОИСР: Икономиката на eврозоната продължава да укрепва

Икономическият растеж в еврозоната показва по-нататъшни признаци на укрепване във Франция, Италия и еврозоната като цяло, обяви днес Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в своя месечен доклад.

В същото време растежът изглежда забавя темп в САЩ и Великобритания до около дългосрочната средна стойност, добавя организацията, цитирана от Ройтерс.

За Великобритания се отчита спад на индекса до 99,8 пункта през юни, след като през май спадна до 99,9 пункта. 

Стабилен икономически ръст от организацията очакват в Германия, Япония и Индия, а показателят за Русия също говори за стабилен растеж макар и на равнище под дългосрочната средна стойност.

Индексът е нараснал на месечна основа във Франция (от 100,7 на 100,8) и е останал стабилен в Италия (100,9 пункта).

Индексът за Германия, най-голямата европейска икономика, е останал стабилен - при 100 пункта. 

Тенденциите сочат по-подчертано забавяне на пиковия растеж в Бразилия и Китай, показва месечният водещ индекс на ОИСР, който е предназначен да обозначава критичните точки в международната икономика.

Показателят за Китай е продължил да се понижава до 97,4 пункта през юни спрямо 97,5 през май. Бразилският показател е спаднал от 99 до 98,8 пункта.

Показателят на институцията е комплексен индекс, който отчита развитието на 33 страни членки на ОИСР, при който 100 пункта е дългосрочната средна стойност.

В еврозоната той се е запазил на равнище от 100,7 пункта за четвърти пореден месец през юни, но е продължил да се понижава до 99,4 в САЩ спрямо 99,5 през май, след като спадна под 100 през февруари.

В предишната си прогноза от преди месец организацията заяви, че растежът на водещите икономики ще се забавя до края на 2015 г. Според прогнозите освен в двете най-големи икономики в света - САЩ и Китай, забавяния ще има още във Великобритания, Канада и Бразилия.

В петък Евростат ще публикува данни за икономическия растеж през второто тримесечие, а информация за японския БВП ще има в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още