IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Инфлацията е в много несигурна фаза

Достигнахме пика, но всичко ще зависи от развитието на работните заплати, предупреждава главният икономист на организацията Лоранс Буун

16:48 | 11.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

 Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Лоранс Буун, главният икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), счита, че инфлационното развитие може да е достигнало своя връх.

„След пандемията беше по-лесно за потребителите бързо да харчат повече пари, отколкото за компаниите да предлагат отново повече продукти или услуги. Това създаде този дисбаланс, който движи цените. Особена роля играе и рязкото покачване на цените на енергията. Ако се нормализират отново, инфлацията не трябва да остане твърде висока в средносрочен план“, каза Буун в интервю за Handelsblatt.

Тя обаче предупреждава за рискове, които могат да доведат до трайно повишаване на цените.

„Развитието на заплатите крие голяма несигурност за инфлацията“, поясни тя.

Вече се виждат първите увеличения на заплатите. „Досега наблюдавахме увеличение на заплатите, особено в секторите с ниски заплати и в сектора на логистиката, тоест в области, където те са абсолютно желателни. Въпросът сега е дали това е еднократен ефект, или ще доведе до трайна тенденция“, обясни французойката. По думите ѝ това е трудно да се предвиди и ще зависи изключително от по-нататъшната комуникация на политиците, както и на компаниите и синдикатите.

В същото време Буун смята, че демографската промяна е възможен инфлационен фактор, тъй като понижението на броя служители само по себе си може да доведе до по-високи заплати и цени. Заетостта на тези над 60 години намалява, докато продължителността на живота се увеличава: „Това вече не си пасва”, казва тя. Затова Буун предлага пенсионна възраст от 70 години.

laurence laurence

Лорънс Буун, главният икономист на ОИСР

По отношение на дебата за европейските фискални правила тя призова за предпазливост. „Правителствата се нуждаят от план, който да постави в дългосрочно отношение националния дълг на устойчив път“, казва макроикономистът. Освен това някои правителства са пренебрегнали спешно необходимите структурни реформи, посочвайки, че не могат да си ги позволят: „Това извинение вече не важи“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още