IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Перспективата за световния икономически растеж се подобрява

САЩ и Япония са водачите в това отношение, като активността в еврозоната също набира скорост

16:39 | 11.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ОИСР: Перспективата за световния икономически растеж се подобрява

Икономическата перспектива в големите индустриализирани икономики се подобрява, като САЩ и Япония са водачите в това отношение, а активността в еврозоната също набира скорост, съобщиха от базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие, цитирани от Ройтерс.

От ОИСР посочиха, че последният месечен изпреварващ индикатор за 33-те държави, членуващи в нея, е достигнал най-високото си ниво от юни 2011 г. Съвкупният изпреварващ индикатор е нараснал до 100,4 пункта от 100,3 пункта през декември, а от организацията разчитат данните като насочващи към „стабилизиращ се растеж“.

Освен това показателят, който е създаден, за да отбелязва повратните точки в икономическата активност, продължава да се отдалечава и от дългосрочната си средна стойност от 100 пункта.

От ОИСР твърдят, че повратната точка в нейните индикатори изпреварва тенденциите в икономическата активност с приблизително 6 месеца.

САЩ демонстрират най-добро състояние, като показателят от 100,9 пункта се запазва без промяна спрямо декември, докато за Япония отчита ръст до 100,6 пункта от 100,4 пункта.

Затъналата в рецесията еврозона също показва признаци на подобрение, като нивото на показателя е най-високото от април 2012 г. - 99,7 пункта при 99,6 пункта през декември.

В рамките на еврозоната най-силно се представя Германия, като показателят за страната напредва до 99,6 пункта от 99,2 пункта в предишната прогноза. От ОИСР подчертават, че данните за Италия и Франция сочат, че не се очертават „допълнителни спадове“. Италианският индекс нараства до 99,3 пункта от 99,2 пункта през декември, докато френският също добавя 0,1 пункта до 99,5 пункта.

Сред големите развиващи се икономики, които ОИСР следи, данните за Китай насочват към „сдържан ръст“, като показателят се понижава до 99,0 пункта от 99,1 пункта през декември. Индия става свидетел на „забавящ се ръст“ с индекс от 97,2 пункта след 97,3 пункта през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още