IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: ЕЦБ би трябвало да проверява стратегията си на всеки 5 години

В момента регулаторът подлага стратегията си на проверка за първи път от 17 години

08:26 | 03.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Управителят на централната банка на Финландия Оли Рен се обяви за редовен преглед на стратегията в Европейската централна банка (ЕЦБ). „Мисля, че би било добра идея да преразглеждаме стратегията на паричната политика на ЕЦБ в бъдеще, например на всеки пет години“, заяви членът на Съвета на директорите на ЕЦБ по време на онлайн семинар на финландската централна банка.

В момента надзорниците на еврозоната са в процес на подлагане на задълбочена преоценка на своя подход за парична политика. За последен път това се случи преди 17 години. По това време ЕЦБ определи целта си за инфлация от почти, но под два процента, която цел не успява да постигне от години.

Според Рен ЕЦБ трябва да вземе предвид в своята проверка на стратегията и глобалните предизвикателства, като изменението на климата и необходимостта от устойчиво икономическо развитие. Централната банка на Финландия се ангажира през 2019 г. да приеме принципите на ООН за отговорни инвестиции.

„Разграничихме се от определени черни или кафяви компании. Логично е, че подкрепям същото за програмите за закупуване на ценни книжа на ЕЦБ“, каза Рен, който използва цветен код, за да посочи доколко вредни за климата са съответните компании.

Евродепутати, на които ЕЦБ отговаря на въпроси няколко пъти в годината, многократно критикуваха, че централната банка предпочита инвестициите, вредни на климата, при покупките на облигации за милиарди евро. През последните години те многократно са питали защо ЕЦБ вече не предприема повече за защитата на климата с оглед на голямата си икономическа мощ. 



Лагард заяви през септември, че нейната институция рестартира стратегическия ремонт след първоначалното забавяне. Ценовата стабилност ще бъде основният фокус, който тя нарече „крайъгълен камък на всяка стратегия на която и да е централна банка по света“. 

Въпреки че ЕЦБ отдавна се бори да постигне целта си, рекордната рецесия, причинена от коронавируса, усложни предизвикателството. Германия, най-голямата икономика в Европа, отчете във вторник най-силния спад на потребителските си цени от повече от пет години.
 
Лагард прогнозира, че цените в еврозоната ще спаднат през следващите месеци, но заяви, че очаква те да нараснат отново в началото на 2021 г. Това може да не е достатъчно за някои централни банкери, които вече коментират необходимостта от още действия.

Коментарите на Рен се случват, след като през миналия месец бившият главен икономист на ЕЦБ Петер Прат призова институцията да ускори прегледа след решението на Фед, което според него допринесе за ралито на еврото до най-силното си ниво от повече от две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още